“Primorski pijat”: U Adamiću se kuha kuharica tradicijskih kvarnerskih jela

Ivana Kocijan

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Autor kuharice opatijski je kuhar Kristian Kozmić, šef kuhinje Hotela Villa Schubert – Restaurant Bellevue u Iki. Upravo su tamo snimana jela i namirnice koje će naći svoje mjesto u knjizi



IKA Fažol (ko da smo va vojski), Bela maneštra (vavik grozna), Škampi na buzaru (to je onaj dobar osjećaj kad si sav pun šuga) i Kroštule (nikad nisu jutro dočekale) – neka su od stotinjak jela čiji će se recepti uskoro naći u knjizi »Primorski pijat«, kuharici tradicijskih jela kvarnerskog kraja čiji je autor opatijski kuhar Kristian Kozmić, šef kuhinje Hotela Villa Schubert – Restaurant Bellevue u Iki.


Upravo su tamo proteklih tjedan dana snimana jela i namirnice koje će naći svoje mjesto u knjizi koja će biti objavljena u izdanju Adamića.Uz autora kuharice, vrijednu kreativnu ekipu koja radi na knjizi čine: majstor fotografije Petar Fabijan, izdavač i urednik knjige Dragan Ogurlić, dizajner knjige Željko Maletić i koproducent Ivan Milatić.

– U knjizi će se naći jela iz ovog kraja, osnovna jela našeg djetinjstva od kojih su mnoga već zaboravljena. Nije ih bilo teško odabrati, uz njih smo odrasli, njima smo se hranili i ona su nam bila prvi i pravi izbor. Neka jela imaju imena onako kako smo ih mi kao djeca zvali, a nekim jelima ne možeš promijenit’ ime. Nema modernih intervencija, sve je po tradiciji. Nema puno sličnih tradicijskih kuharica pa se nadam se da će ova probuditi svijest građana o kuhanju kod kuće, rekao je Kozmić, dodavši da je njegov favorit iz kuharice – pohano meso s pireom i zelenom salatom.


Također, otkrio nam je i da su sva jela snimljena za potrebe kuharice pripremljena od lokalnih namirnica te da bi nakon »Primorskog pijata« iz iste kreativne radionice mogla izaći još koja knjiga…




Jela priznatog opatijskog »čarobnjaka iz kuhinje« svojim će fotografijama čitateljima približiti riječki fotograf Petar Fabijan koji je s izdavačkom kućom Adamić već je radio na »Kuharici za teška vremena«.


– Ovo je također odlična kuharica. Budući da je riječ o starim receptima, dekoracija je minimalna, jednostavna. Došao sam na ideju da snimamo na rustikalnim podlogama tako da svako poglavlje ima posebnu podlogu. Zabavno je, jedemo, snimamo… Slatko mi je bilo najfinije, posebno palačinke, kroštule i fritule. Sad fotkamo salatu od karfiola pa moramo i od njega napraviti manekena.


Od hrane je najfotogeničnije pečeno meso, a maneštre su isto zahvalne. Suhoj hrani, recimo, treba dodati malo ulja ili vode da izgleda sočnije. Ali nećemo sad otkriti sve tajne fotografije, rekao je Fabijan kojem je veliku pomoć na snimanju pružio asistent fotografije Ištvan Širola Pišta.



»Primorski pijat« bi trebao biti objavljen sredinom sljedećeg mjeseca, a Riječani će u jelima iz kuharice moći uživati tijekom adventa kada će Kristian Kozmić u kućici na Korzu kuhati upravo po receptima koje u njoj sabrao. Knjigu će tijekom Adventskog sajma biti moguće kupiti i u Adamićevoj kućici, po vrlo pristupačnoj cijeni, a bit će dostupna i na kioscima Tiska.



»Primorski pijat« za izdavačku će kuću Adamić biti treća kuharica u četiri godine. Ideja za kuharicu stigla je od Kozmića i Milatića, a izdavača i urednika knjige posebno su oduševili zabavni podnaslovi, odnosno autorski komentari u opisu jela.


– Kuharice su uvijek poželjno štivo, a ova me osvojila odmah. Pisana je na opatijskoj čakavici koja je vrlo blaga, razumljiva i k tome duhovita. Kad sam vidio naslove jela, pogotovo podnaslove, umro sam od smijeha.


Kristian je odličan šef kuhinje, veliki znalac i jako je brz. Plan je bio snimiti fotografije za kuharicu u 10, 15 dana, a oni su to napravili u manje od sedam dana. Produkcija je vrhunska, uvjeti su jako dobri, a nadam se da će nas i pokrovitelji pratiti kako su obećali, zaključio je Ogurlić.