ŠLJIVE I SIR

Pravi sezonski desert: Torta s ricottom i šljivama

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Za ovaj recept koriste se bijele umjesto ljubičastih šljiva. No zamijeniti ih možete i breskvama ili nektarinkama

Sastojci za 8 osoba: 500 g sira ricotta, 300 g brašna, 400 g bijelih šljiva, 4 šljive, 150 g sira mascarpone, 130 g maslaca, 130 g šećera u prahu, 100 g zobenih keksa, 60 g smeđeg šećera, 4 jaja, 3 žlice šećera, korica limuna, 0,5 likera od naranče ili limuna, malo prošeka, solPriprema: Od brašna, maslaca i tri žlice šećera te dvije žlice vode napraviti prhko tijesto. Ostaviti pola sata u hladnjaku, razvaljati i peći 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Kako bi izbjegli da se tijesto napuhne prije pečenja ga izbodite vilicom i prekrijte masnim papirom na koji stavite suhi grah.

Nakon pečenja ohladiti i po tijestu rasporedite mljevene kekse. Pomiješati mascarpone s ricottom, šećerom u prahu, koricom limuna, jajima i likerom. Finu kremu rasporediti po keksima, gore poslagati šljive i peći na 170 stupnjeva pola sata. One četiri šljive narezati na pološkice i kuhati s portom i smeđim šećerom dok ne dobijete ukusan umak. Tortu poslužiti ohlađenu s umakom od šljiva.