Rižino brašno

Podsjetnik na djetinjstvo u zdravoj izvedbi: Bezglutenski mramorni kolač

P. N.

Foto pixabay

Foto pixabay

Ovaj kolač možete dodatno aromatizirati narančinom koricom ili samo u dio s kakaom dodajte žličicu cimeta. Po želji ga možete preliti i čokoladnom glazurom

Mramorni kolač mnogima je asocijacija na djetinjstvo. Danas donosimo verziju pripremljenu s rižinim brašnom što znači da ju mogu jesti i oni koji ne podnose gluten ili su ga samo izbacili iz prehrane. Ovaj kolač možete dodatno aromatizirati narančinom koricom ili samo u dio s kakaom dodajte žličicu cimeta. Po želji ga možete preliti i čokoladnom glazurom. Sastojci za kalup od 22 cm: 230 g rižinog brašna, 75 g krumpirovog škroba, 75 g kukuruznog škroba, 150 g demerara šećera, 50 g meda, 200 g suncokretovog ulja, 150 g rižinog mlijeka, 4 jaja, 12 g praška za pecivo, 1 štapić vanilije, 30 g gorkog kakaa, prstohvat soli, 3 g  psyllium ljuskicaI još: maslac i rižino brašno za kalup

Priprema: Prije početka pripreme kolača ostavite jaja pola sata na sobnoj temperaturi. U posudi desetak minuta mikserom uključenim na srednju brzinu pjenasto umutiti jaja sa šećerom, medom i prstohvatom soli. Zatim dodati sjemenke vanilije koje ste ostrugali sa štapića (štapić nemojte baciti, stavite ga u posudu sa šećerom).


Nastavite miješati mikserom i postepeno u smjesu od jaja uliti mlijeko i ulje. U drugoj posudi pomiješati 200 g rižinog brašna (ostatak ćemo koristiti kasnije),  krupirov škrob, kukuruzni škrob, prašak za pecivo i psyllium.


U smjesu od jaja postepeno umiješati mješavinu brašna. Kada ste umiješali svo brašno smjesu valja podijeliti na dva jednaka dijela. U jednu polovicu ručno umiješati ostatak rižinog brašna, a u drugu kakao.


Namastiti i pobrašniti kalup (može biti onaj za tortu, za kugluf ili običan pravokutni). Više je načina da se smjesa rasporedi po kalupu. Možete naizmjenice stavljati žlicu jedne pa druge smjese ili istovremeno ulijevati obje smjese ili staviti prvo jednu, pa drugu smjesu i pažljivo ih promiješati vilicom. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i peći kolač 70 minuta. Ako nakon 50 minuta dobije jaku boju pokrijte ga folijom i pecite do kraja. Kolač ohladiti i po želji dekorirati šećerom u prahu.