Ako ne stignete do Spinnakera

Po inspiraciju kod chefa Ergovića: Tuna pržena u vučenom tijestu s kremom od poriluka

P. N.

iStock

iStock



Tuna iz Jadrana je posebna. Kada to kaže chef uglednog Valamarovog restorana Spinnaker u Poreču, onda u to ne treba sumnjati. Mladi 30-godišnji chef Ivan Ergović kaže nam da jadranska tuna jednostavno ima intenzivniji okus od drugih pripadnica iste vrste, ali iz drugih mora.


Za našeg susreta u kuhinji ovog vrhunskog restorana, otrio nam je i jedan recept – Tuna pržena u vučenom tijestu s kremom od poriluka.


Sastojci: Tuna 400 g,vučeno tijesto 2 lista,krumpir 100 g,poriluk 200 g,luk,sol,papar,maslinovo ulje,krijes graška,jaje.




Priprema: Tunu izrezati na 4 manja kvadrata, zatim staviti na površinu vučenog tijesta, kada se bude rolalo da prekrije tunu u dva sloja. Krajeve tijesta namazati žumanjkom, kojeg smo prethodno posolili, te zarolati tunu.


Krajeve tijesta preklopiti jedan preko drugog, ne smije biti zraka. Nakon toga odmah pržiti u dubokom vrelom ulju do zlatno žute boje, kako bi tuna ostala »roza« (medium).Poriluk izrezati na kolutiće i pirjati na ulju dok ne izgubi svu tekućinu.


Staviti kuhati krumpire te ih kasnije protisnuti kroz sito i napraviti pire. Poriluk izmiksati u blenderu i izmiješati zajedno s pireom od krumpira te začiniti solju i paprom.


Napomena: Za serviranje je korišten gel od agruma, gel od zelene jabuke i krijesovi mladog graška. Za pripremu ovog toplog predjela za 4 osobe potrebno je sat vremena.