Proteinski ručak

Piletina u crvenom umaku zapečena u pećnici

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Ako vam uz ovo jelo nedostaje prilog ovako pripremljenu piletinu poslužite uz rižu na maslacu i zelenu salatu



Pileća prsa jedna su prilično bezlična namirnica, no upravo zbog te činjenice pogodna su za pripremu na mnogo načina. Ako nemate vremena lijepo začinjena i bačena na grill tavu te poslužena uz sezonsku salatu pileća prsa bit će dobar obrok. Ako vremena imate ipak malo više nudimo vam recept za jedan pravi proteinski obrok uz koji vam prilog možda neće niti trebati.


Sastojci za 4 osobe: 500 g filea od pilećih prsa, 300 g pasate od rajčice, 100 g mozzarelle, 1 manja kapula, svježi bosiljak (može i sušeni), malo glatkog brašna, 20 g ribanog parmezana, maslinovo ulje, sol, papar


Priprema: Na maslinovom ulju dinstati sitno sjeckani luk. Kada povene dodati pasatu, sol, i jednu kutlaču vode. Kuhati na laganoj vatri 20-ak minuta. Ako vam je umak prekiseo po želji možete dodati malo šećera.




Piletinu narezati po dužini na trake širine oko 1 centimetra, a zatim svaku na tri djela. Komadiće piletine uvaljati u brašno i peći na nauljenoj vrućoj tavi 2 do 3 minute. Kada piletina dobije zlatnu boju, začiniti solju, promiješati te preliti umakom od rajčice. Kuhati 2 minute te ugasiti vatru.


Na kraju umiješati dio mozzarelle narezane na kockice, dodati ručno natrgane listiće bosiljka (ili posuti sušenim bosiljkom), začiniti svježe mljevenim paprom i promiješati.


U namašćenu vatrostalnu posudu rasporediti piletinu, po površini posuti parmezan i rasporediti preostalu mozzarellu te zapeći u pećnici zagrijanoj na 240 stupnjeva na program grill 8 do 10 minuta. Kada površina dobije zlatnu boju, a mozzarella se otopi vaše je jelo spremno za serviranje. Ako vam ipak nedostaje prilog ovako pripremljenu piletinu poslužite uz rižu na maslacu i zelenu salatu.