Foto Istock
Donosimo nekliko ideja za jela kojima ćete obogatiti vaš blagdanski stol
BLAGDANSKA PECIVA
Sastojci: 750 g brašna Manitoba, 400 ml vode, 70 g maslinova ulja, 22 g soli, 25 g svježeg kvasca, 1 žlica ječmenog slada ili meda, mlako mlijeko za premazivanje
Za punjenje: 100 g pancete narezane na kockice, 60 g oraha, 60 g crnih otkoštenih maslina, 3 grančice ružmarina, 20 g maka, 20 g sezama
Dok se tijesto diže nasjeckati orahe, masline i ružmarin. Kada se tijesto diglo podijeliti ga na šest jednakih djelova. U jedan umijesti orahe, u drugi pancetu, a u treći masline. Četvrti dio namjenjen je za ružmarin. Preostala dva ostavite prazna. Od svake vrste raditi peciva težine 40 g. Površinu svakog premazati mlakim mlijekom. Od ona dva dijela u koja niste stavili nadjev također napraviti peciva, premazati mlijekom i posuti sezamom i makom. Peciva slagati na pleh obložen masnim papirom. Pustiti da se dižu još pola sata u pećnici u kojoj je samo upaljeno svjetlo. Kada udvostruče volumen peći ih 25 minuta na 200 stupnjeva. Ovako pripremljena peciva čuvati u kutiji za kruh ili u vrećici. Trajat će dva do tri dana.
TJESTENINA S KOZICAMA I NAROM
Sastojci za 4 osobe: 320 g špageta ili bavetta, 500 g škampa ili kozica, 100 g očišćenog nara, 4 listića bosiljka, 1 režanj češnjaka, 50 g bijelog vina, sol, papar
Priprema: Bosiljak oprati i nasjeckati. Očistiti škampe ili kozice. Glave sačuvati za temeljac a očišćene repove narezati na komade. Ostaviti nekoliko lijepih komada za dekoraciju. Skuhati tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.
Dok se tjestenina kuha, u dubokoj tavi na maslinovo ulju popržiti neoguljen češnjak. Kada pusti miris izvaditi ga iz tave i u nju ubaciti narezane škampe ili kozice te onih nekoliko za dekoraciju. Neprestano miješajući pržiti ih dvije minute i zatim podliti bijelim vinom. Izvaditi cijele repove, a u posudu sa škampima ubaciti skuhanu tjesteninu (nikako je ne ispirati i sačuvajte malo vode u kojoj se kuhala). Tjestenini i škampima dodati kutlaču vode od kuhanja, a kada se posve upije dodati polovicu nara i na kraju umiješati bosiljak. Poslužiti odmah s ostatkom nara i nekoliko repova škampi.
KREKERI ILI BARČICE S MOUSSEOM OD TUNE
Sastojci za 4 osobe: gotovo prhko tijesto, 200 g tune iz konzerve, 2 dcl slatkog vrhnja, 100 g sira ricotta, 80 g maslaca, korica 1 limuna, 2 grančice timijana, sol, papar
Priprema: Od prhko tijesto rezati na 8 komada i njima oblagati kalupe za barčice koje ste prethodno dobro premazali maslacem. Svaki komad još jednom premazati maslacem. Ako nemate kalupe tijesto jednostavno narezati na kvadrate, premazati maslacem i peći oko 20 minuta na 200 stupnjeva. U slučaju da koristite kalupe u svaki prije pečenja staviti masni papir i suhi grah kako se ne bi napuhalo i izgubilo oblik.
Dok se tijesto peče pripremiti mousse. U multipraktik ubaciti tunu, ricottu i slatko vrhnje. Dodati koricu limuna i listiće timijana. Miksati dok ne dobijete smjesu izrazito kremaste strukture. Posoliti i popariti po želji.