Tradicija

Paprenjaci i medenjaci, keksi bez kojih je Božić nezamisliv

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Prve vrste medenjaka pekle su se još u 12. stoljeću u njemačkim i austrijskim samostanskim kuhinjama, a dolaskom začina s Orijenta u 15. stoljeću, smjesa za medenjake obogaćena je cimetom, klinčićem, anisom i mnogim drugima



Na adventskom vijencu jučer upaljena je prva svijeća i Božić samo što nije stigao, a tada želimo da je sve spremno i da ne radimo ništa već samo blagujemo uz najmilije. Zato s pripremama pojedinih vrsta keksa treba početi čim prije, već idućeg vikenda. Prvi su na redu paprenjaci i medenjaci, dvije vrste keksa bez kojih je teško zamisliti božićne blagdane. Jedni i drugi iziskuju malo više vremena za pripremu, a najbolji su nakon što odstoje nekoliko tjedana.


Paprenjaci i medenjaci sastavom su slični, a i jedni i drugi zahvaljujući začinima imaju intenzivan miris koji baš podsjeća na blagdane. Prve vrste medenjaka pekle su se još u 12. stoljeću u njemačkim i austrijskim samostanskim kuhinjama, a dolaskom začina s Orijenta u 15. stoljeću, smjesa za medenjake obogaćena je cimetom, klinčićem, anisom i mnogim drugima. Danas su u svijetu najpoznatiji medenjaci iz Nürnberga.Paprenjaci su pak tradicionalni hrvatski kolačići, a oblikuju se posebnim drvenim kalupima. Med, brašno, orasi i začini (među kojima je i papar) njihovi su glavni sastojci.


Medenjaci s đumbirom


Sastojci: 125 g maslaca, 9 dag šećera, 125 g meda, 1 jaje, pola žličice sode bikarbone, 150 g oštrog brašna, 50 g integralnog, 175 g glatkog brašna, 10 g mljevenih klinčića, prstohvat muškatnog oraščića, 2 žličice, đumbira u prahuPriprema: Otopiti šećer, maslac i med. Ohladiti i dodati jaje. Pomiješati začine sa svim vrstama brašna i postepeno dodati smjesu od meda i jaja. Oblikovati loptu, zamotati plastičnom folijom i pusiti 24 sata u hladnjaku. Drugu dan razvaljati tijesto i rezati pomoću različitih oblika ili oblikovati kuglice, lagano ih spljoštiti i peći 10 minuta na 200 stupnjeva.


Paprenjaci


Sastojci: 500 g oštrog brašna, 250 g oraha, 125 g meda, 125 g demerara šećera, 125 g maslaca, 1 jaje, 10 g cimeta, 15 g mljevenog klinčića, 1 prstohvat papra, jaje za mazanjePriprema: Ovo su sastojci za pola doze, pa ako baš jako volite paprenjake i imate ih kome darovati udvostručite sve napisano. Doze začina su optimalne, ali ako više volite cimet ili klinčiće slobodno ih povećajte. I znajte da je riječ o tvrdom tijestu koje dugo treba mijesiti kako bi orasi pustili masnoću. Pa krenimo s pripremom. Orahe samljeti. Brašno pomiješati sa začinima, dodati orahe, maslac, med, šećer i jaje. Dobro umijesiti.

Na početku će tijesto pucati, ali će se s vremenom lijepo povezati. Tijesto razvaljati na pola centimetra i pomoću drvenih kalupa raditi paprenjake. Poslagati ih na masni papir, premazati jajetom i peći 10 minuta na 180 stupnjeva. Pečene kekse ohladiti i spremati u metalnu kutiju. Mogu trajati nekoliko mjeseci.