Jednostavan desert

Ovaj kolač hit je na društvenim mrežama, za njega vam treba nekoliko sastojaka

Ivana Kocijan

Foto Ivana KOCIJAN

Foto Ivana KOCIJAN

Tajna popularnosti ovog kolača krije se u činjenici da se sastoji od tek nekoliko osnovnih sastojaka za kolače i da je njegova priprema izrazito jednostavna, a konačni rezultat vrlo efektan



Magic custard cake ili u hrvatskoj varijanti – Čarobni krem-kolač ili Pametni kolač – jedan je od najpopularnijih kolača na društvenim mrežama poput Pinteresta. Tajna njegove popularnosti krije se u činjenici da se sastoji od tek nekoliko osnovnih sastojaka za kolače i da je njegova priprema izrazito jednostavna, a konačni rezultat vrlo efektan.


Jedna smjesa u pećnici se kao čarolijom pretvara u kolač koji ima tri sloja – spužvasti biskvitni vrh, kremastu sredinu i čvrstu podlogu.


Sastojci: 4 jaja, 120 g šećera, 2 vrećice vanilin-šećera, 1 žlica arome vanilije, 125 grama omekšalog maslaca (po mogućnosti s aromom vanilije),115 g brašna, 500 ml toplog mlijeka Priprema: Pećnicu zagrijati na 160 stupnjeva Celzija, a kalup u kojem će se kolač peći namazati maslacem ili margarinom. Pjenasto umutiti žutanjke i šećer dok smjesa ne postane svijetlo žuta. Dodati aromu vanilije i omekšali maslac te miksati jednu minutu. Dodati brašno i miksati dok se sastojci ne sjedine, a potom u smjesu polako uliti pola litre toplog mlijeka (povremeno miješajući). Bjelanjke miksati dok se ne pretvore u čvrsti snijeg te ih dio po dio lagano umješati u prvu smjesu. Smjesu koja će biti prilično rijetka uliti u kalup promjera 20-ak centimetara i peći pola sata. Nakon toga prekriti kolač aluminijskom folijom i peći još 10 minuta. Potom u ugašenoj, otvorenoj pećnici ostaviti kolač još 10 minuta, a onda ga izvaditi na sobnu temperaturu i pustiti da se u potpunosti ohladi. Prije posluživanja kolač po želji posuti šećerom u prahu ili ukrasiti voćem i šlagom.Postoji i čokoladna verzija ovog kolača. Sastojci su isti, kao i izrada, jedino je količina šećera veća. Ova varijanta zahtjeva 200 grama šećera, a neizostavan je i kakao u prahu (40 grama) koji je potrebno umiješati u brašno i potom kolač pripremati kao i osnovnu verziju.