Gratinirana tikva / foto Istock
Osim uz meso ovako pripremljenu tikvu možete poslužiti i kao samostalno jelo
Sastojci za 4 osobe: 600 do 800 g otkoštenih svinjskih kotleta, majčina dušica, mažuran, krukuma, sol, ulje; 800 g hokaido tikve, 1 režanj češnjaka, 2 grančice ružmarina, 2 žlice maslinova ulja, sol, papar
Tikvi ukloniti koru, sjemenke i vlakna te ju zatim narezati na kockice širine jednog centimetra. U dubokoj tavi zagrijati ulje, dodati češnjak u komadu i grančice ružmarina. Držati ih na laganoj vetri oko 5 minuta da puste svoje mirise, a zatim dodati kockice tikve. Posoliti, popapriti i dinstati na srednje jakoj vatri 15 minuta, povremeno miješajući.
Tikvu rasporediti po plehu obloženom masnim papirom i povrh rasporediti smjesu od mrvica kruha i sira. Pokapati s dvije žlice maslinova zlja i peći 15 minuta dok se površina ne zazalati. Kada tikvu stavite u pećnicu izvadite meso iz hladnjaka da se temperira. Peći neposredno prije posluživanja i to samo nekoliko minuta sa svake strane.
Kada je tikva gotova gore možete staviti i nekoliko ploški ementalera ili nekog drugog topivog sira. Osim uz meso ovako pripremljenu tikvu možete poslužiti i kao samostalno jelo.