Sočno i voćno

Neobična ljetna pita: Krostata od breskve i amaretta

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Popularni talijanski keksići amaretti kriju se u kremi, ali i ispod nje. Kolaču će dati posebnu aromu



Zanimljiv desert sličan klasičnoj piti, ali s dodatkom popularnih talijanskih keksića od badema, poznatih kao amaretti. Osim što će kolaču dati specivičan okus, upit će višak tekućine i vaša će pita biti prhka.


Sastojci za 8 osoba:


Za tijesto: 150 g maslaca, 300 g brašna, 130 g šećera u prahu, 3 žutanjka, prstohvat soli,Za punjenje: 1,2 kg breskvi, 100 g keksa amaretta, 30 g maslaca, 1 jaje za premazivanjePriprema: Od brašna i hladnog maslaca narezanog na kockice napraviti mrvičastu smjesu. Dodati žutanjke i na kraju sol. Tijesto ostaviti pola sata u hladnjaku.

800 grama breskvi oprati, oguliti i ukloniti im koštice te ih narezati na kockice. U tavi rastopiti 30 g maslaca i dodati nasjeckane breskve. Čim su breskve malo omekšale dodati 60 g razmrvljenih amaretta. Kada smjesa postane kremasta i suha, ugasiti vatru i ostaviti da se ohladi.




Ostatak breskvi narezati na ploške (nemojte uklanjati koru).


Razvaljati tijesto do debljine pola centimetra. Tijestom obložiti okrugli kalup od 24 centimetra. Višak tijesta odrezati i ostaviti na stranu. Po tijestu rasporediti ostatak mrvljenih amaretta, po njima rasporediti kremu od breskvi i na vrh složiti breskve narezane na ploške.


Ukrasite preostalim tijestom, premazati jajem i peći 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Ohladiti i poslužiti. Čuvati u hladnjaku do tri dana.