Ukusni zalogajčići

Muffini s kokosovim brašnom u slanoj i slatkoj varijanti

Ivana Kocijan

Dolaze vam prijatelji i nemate ideju čime ih ponuditi? Rješenje su muffini, slatki ili slani kolačići koje će tek rijetki odbiti



Slani ili slatki – muffini su uvijek pravi izbor kad želite pojesti nešto malo, a ukusno. Mi vam predlažemo dvije kombinacije s kokosovim brašnom koje odlično pašu u svako doba dana.


Kokosovo brašno moguće je kupiti u trgovinama zdravom hranom ili većim drogerijama. Razlikuje se od kokosovih pahuljica koje se obično koriste za kolače. Kokosovo brašno nema okus niti miris, sadrži manje masnoće i više vlakana od pahuljica i ima veliku sposobnost upijanja. Pogodno je za kolače, peciva i kruh, a kako spada u kategoriju namirnica »bez glutena« njegova popularnost iz dana u dan sve više raste.


Čoko muffini


Sastojci: 3 zrele banane, 3 jaja (sobne temperature), 3 žlice rastopljenog kokosovog ulja ili maslinovog ulja, 1 vrećica vanilin šećera, 1/2 šalice maslaca od kikirikija, 1/3 šalice kokosovog brašna, 1/3 šalice kakaa, 3/4 žličice sode bikarbone, 3/4 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice soli, 3/5 šalice nasjeckane čokolade (po izboru: crne, mliječne, bijele)  po želji – 1/3 šalice nasjeckanih badema, lješnjaka, orahaPriprema: Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, a kalupe za mafine premazati maslacem ili kokosovim uljem. U većoj posudi vilicom zgnječiti banane te ih pomiješati s jajima, uljem i maslacem od kikirikija. U tu smjesu potom dodati kokosovo brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, vanilin šećer i sol te sve dobro pomiješati i na kraju dodati komadiće čokolade (i po želji orašaste plodove). Peći 16 do 19 minuta.


Slani povrtni muffini




Sastojci: 4 jaja, 1/4 šalice maslinovog ulja, 1/4 šalice vode, 1/3 šalice kokosovog brašna, 1/4 šalice ribanog parmezana, 1/4 šalice feta sira (narezanog na kockice), 1/2 šalice kisele crvene paprike (narezane na kockice), 1/4 šalice maslina, 1/4 žličice soli, 1/4 žličice sode bikarbone, 1/4 žličice papra, 1/4 žličice muškatnog oraščića, 1/3 šalice nasjeckanog peršina ili bosiljka


Priprema: Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva, a kalupe za mafine premazati maslacem ili kokosovim uljem. U većoj zdjeli pomiješati jaja, vodu i sol. Dodati kokosovo brašno i sodu bikarbonu te dobro izmiješati. U smjesu potom dodati parmezan, feta sir, crvenu papriku, masline, papar, muškatni oraščić i peršin. Peći 12 do 15 minuta dok se mafini lagano zapeku i zazlate.