Foto Istock
Janjetinu najčešće poslužujemo pečenu, ali pustite mašti na volju pa obitelji poslužite neki malo drugačiji recept
Janjetinom se tijekom proljeća, ako ste u mogućnosti, počastite barem jednom tjedno. Nije ovo ukusno meso zvijezda samo uskrsnog stola, treba ga konzumirati dokle god je dostupno. Janjetina koja je posebno na cijeni ako dolazi s Cresa, Krka ili Paga, izuzetno je dobar izvor proteina, željeza i to onog koje tijelo najbolje iskorištava, cinka, vitamina B12 i B2.
Ako niste znali, proteini u janjetini sadrže sve esencijalne aminokiseline. Samo 100 grama ovog mesa osigurava približno 60 posto dnevnih potreba organizma za proteinima. Nažalost, janjetina je bogata i zasićenim masnoćama, pa s njenom konzumacijom ne treba pretjerivati. Upravo zbog masnoće najbolje je uz nju poslužiti mladi luk koji pomaže njenoj razgradnji.
Janjetinu najčešće poslužujemo pečenu, ali pustite mašti na volju pa obitelji poslužite neki malo drugačiji recept.
Ragu od janjetine s tjesteninom
ada se vrijeme kuhanja bliži kraju, skuhati tjesteninu prema uputama na pakiranju. Pred kraj kuhanja u gotov umak umiješati 1 kutlaču vode u kojoj se kuha tjestenina. Tjesteninu kuhanu »al dente« ocijediti u ubaciti u umak. Dodati malo maslaca, promiješati i poslužiti s ribanim sirom.