IDEJA ZA RUČAK

Mesna delicija ne mora uvijek biti pečena ili u juhi, pripremite ragu od janjetine s tjesteninom

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Janjetinu najčešće poslužujemo pečenu, ali pustite mašti na volju pa obitelji poslužite neki malo drugačiji recept



Janjetinom se tijekom proljeća, ako ste u mogućnosti, počastite barem jednom tjedno. Nije ovo ukusno meso zvijezda samo uskrsnog stola, treba ga konzumirati dokle god je dostupno. Janjetina koja je posebno na cijeni ako dolazi s Cresa, Krka ili Paga, izuzetno je dobar izvor proteina, željeza i to onog koje tijelo najbolje iskorištava, cinka, vitamina B12 i B2.


Ako niste znali, proteini u janjetini sadrže sve esencijalne aminokiseline. Samo 100 grama ovog mesa osigurava približno 60 posto dnevnih potreba organizma za proteinima. Nažalost, janjetina je bogata i zasićenim masnoćama, pa s njenom konzumacijom ne treba pretjerivati. Upravo zbog masnoće najbolje je uz nju poslužiti mladi luk koji pomaže njenoj razgradnji.


Janjetinu najčešće poslužujemo pečenu, ali pustite mašti na volju pa obitelji poslužite neki malo drugačiji recept.


Ragu od janjetine s tjesteninom


Za ovo jelo ne treba vam puno mesa. Kada ga kupujete, recite mesaru za što vam treba. Najbolje je meso s buta ili lopatice, ali poslužit će i ono kotleta. Što se tiče tjestenine, birajte one vrste koje najbolje upijaju umak, a to su tagliatelle, špageti, bucatini, penne i svakako šurlice. Sastojci za 2 osobe: 100 g janjetine bez kosti, žlica maslinova ulja, 1 režanj češnjaka, grančica ružmarina, 40 ml crnog vina, 250 g sjeckanih pelata, sol, svježe mljeveni papar, 160 g tjestenine, 20 g ribanog tvrdog ovčjeg siraPriprema: Meso očistiti od masnoće i žilica. Ako želite i imate za to potrebnu opremu, meso možete samljeti, a ako ne, onda ga valja nasjeckati na što sitnije komadiće. U posudi zagrijati ulje, dodati sitno sjeckani češnjak i grančicu ružmarina. Pazite da vam češnjak ne zagori. Zato čim počne »puštati« svoj miris ubaciti meso i promiješati. Kada meso više nije sirovo, uliti vino i pustiti da alkohol ispari. Ukloniti grančicu ružmarina i ubaciti sjeckane pelate. Promiješati i začiniti solju i paprom. Kuhati na laganoj vatri u napola poklopljenoj posudi oko pola sata. K

ada se vrijeme kuhanja bliži kraju, skuhati tjesteninu prema uputama na pakiranju. Pred kraj kuhanja u gotov umak umiješati 1 kutlaču vode u kojoj se kuha tjestenina. Tjesteninu kuhanu »al dente« ocijediti u ubaciti u umak. Dodati malo maslaca, promiješati i poslužiti s ribanim sirom.