Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Mediteranska kuhinja

LJETO NA TANJURU Linguini u finom umaku s cherry rajčicama, slanutkom i ružmarinom

Foto: @halfbakedharvest Instagram
Foto: @halfbakedharvest Instagram
Autor:
Objavljeno: 26. kolovoz 2019. u 10:33 2019-08-26T10:33:21+02:00

Počastite se najboljim okusima mediteranske kuhinje – tjesteninom u začinskom umaku s ružmarinom, mirisnom limunovom koricom, rajčicama i mozzarellom i unesite mirise Italije u vaš dom.

Sastojci:

½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 konzerva slanutka

3 grančice svježeg ružmarina

korica naribanog limuna

450 g tjestenine (linguine ili tagliatelle)

4 šalice cherry rajčica

3 češnja češnjaka

3 žlice jabučnog octa

1 žlica pekmeza ili meda

šaka svježeg bosiljka, nasjeckanog

2 kuglice mozzarelle

sol i papar

Priprema:

1. Slanutak procijedite i posušite papirnatim ručnikom. Zagrijte veću tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, slanutak i ružmarin. Kuhajte 8-10 minuta povremeno miješajući. Dodajte naribanu koricu limuna i kuhajte jednu minutu. Sastojke prebacite na tanjur, no ostavite ulje i malo korice limuna u tavi. Začinite slanutak i začine solju i paprom.

2. Posolite i zakuhajte vodu do vrenja, ubacite tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju. Odvojite jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina, a zatim procijedite tjesteninu.

3. Tavu s maslinovim uljem i ružmarinom zagrijte na jakoj vatri. Dodajte rajčice, protisnuti češnjak, sol i papar. Ostavite na vatri 4-5 minuta, a zatim smanjite vatru, dodajte ocat, med i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Pustite da ključa 5-10 minuta dok se umak ne reducira.

4. Umaku dodajte tjesteninu i nasjeckani bosiljak i dobro promiješajte. Tjesteninu prebacite na tanjur, dodajte kriške mozzarelle i ukrasite ružmarinom. Dobar tek!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.