Foto: @halfbakedharvest Instagram
Počastite se najboljim okusima mediteranske kuhinje – tjesteninom u začinskom umaku s ružmarinom, mirisnom limunovom koricom, rajčicama i mozzarellom i unesite mirise Italije u vaš dom.
Sastojci:
½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 konzerva slanutka
3 grančice svježeg ružmarina
korica naribanog limuna
450 g tjestenine (linguine ili tagliatelle)
4 šalice cherry rajčica
3 češnja češnjaka
3 žlice jabučnog octa
1 žlica pekmeza ili meda
šaka svježeg bosiljka, nasjeckanog
2 kuglice mozzarelle
sol i papar
Priprema:
1. Slanutak procijedite i posušite papirnatim ručnikom. Zagrijte veću tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, slanutak i ružmarin. Kuhajte 8-10 minuta povremeno miješajući. Dodajte naribanu koricu limuna i kuhajte jednu minutu. Sastojke prebacite na tanjur, no ostavite ulje i malo korice limuna u tavi. Začinite slanutak i začine solju i paprom.
2. Posolite i zakuhajte vodu do vrenja, ubacite tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju. Odvojite jednu šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina, a zatim procijedite tjesteninu.
3. Tavu s maslinovim uljem i ružmarinom zagrijte na jakoj vatri. Dodajte rajčice, protisnuti češnjak, sol i papar. Ostavite na vatri 4-5 minuta, a zatim smanjite vatru, dodajte ocat, med i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Pustite da ključa 5-10 minuta dok se umak ne reducira.
4. Umaku dodajte tjesteninu i nasjeckani bosiljak i dobro promiješajte. Tjesteninu prebacite na tanjur, dodajte kriške mozzarelle i ukrasite ružmarinom.