Šareno i osvježavajuće

Kokteli hlade, ali i “udaraju” – donosimo ideje za nekoliko osvježavajućih napitaka

Borka Petrović

Kokteli se, veli se,  najbolje »slažu« s bazenima, beach barovima, vole na ljetnim zabavama, ljetnim terasama i klubovim

Kokteli se, veli se, najbolje »slažu« s bazenima, beach barovima, vole na ljetnim zabavama, ljetnim terasama i klubovim

S obzirom da ih se većina priprema s alkoholom i to nekoliko različitih vrsta, s konzumacijom koktela treba biti oprezan – slatki su i pitki te znaju zavarati što sutradan može rezultirati ozbiljnom glavoboljom i mamurlukom



Kada temperature prijeđu 30 i sunce zaprži svima nam je na pameti samo jedno – kako se rashladiti. Imate li sreću da ste na godišnjem posegnuti možete i za koktelima. Oni se, veli se,  najbolje »slažu« s bazenima, beach barovima, vole na ljetnim zabavama, ljetnim terasama i klubovima, a savršeno odgovaraju uz lepršave ljetne haljine, sandale ili kupaće kostime, a pristaju svakoj ruci. Uz led, šarene slamke i male ukrasne suncobrane osim što su fini i jako su atraktivni.



Kako biste napravili ljetni koktel esencijalni pribor, kao i za svaki drugi koktel, jesu ledolomac i shaker. Nemate li ledomat za led, od pomoći će vam biti obična kuhinjska krpa u koju ćete omotati led i kuhinjskim batom ga usitniti.





 No, obzirom da ih se većina priprema s alkoholom i to nekoliko različitih vrsta, s konzumacijom koktela treba biti oprezan – slatki su i pitki te znaju zavarati što sutradan može rezultirati ozbiljnom glavoboljom i mamurlukom. Iako se barmeni godinama usavršavaju kako bi napravili savršen koktel, spraviti ih se može i u »kućnim« uvjetima – bitno je imati dosta leda i dobar šejker.


 Koktela ima gotovo bezbroj, a oni mogu biti spravljeni na bazama različitih alkoholnih (rum, gin, vodka…) ili pak bezalkoholnih pića. Ljetni kokteli su specifični – hladniji, laganiji, pitkiji, a u njima ima mjesta za različito voće (voćni sok, pire od voća, kriške voća) i puno svježeg aromatičnog začina.



Kokteli imaju zvučna imena, pa mnogi upravo po njima biraju koktel. No, kako se prilikom naručivanja u baru ne bi »zabunili« i dobili nešto što vam okusom ne paše, kod kuće dobro proučite što u koji koktel ide i koji će vam doista odgovarati. Evo samo nekih od imena – Apricot Fizz, Banana Daiquiri, Mojito, Caipirinha, Cuba libre, Margarita, Ananas Mai Tai, Pina Colada, Sex On The Beach, Tequila Sunrise, Tequila Tangerine Dream….



 Najbolji i najslavniji kokteli stekli su svoju reputaciju zahvaljujući filmovima, knjigama, ali i zbog toga što su ih uživale slavne osobe. Primjerice, Ernest Hemingway je proslavio Mojito, vrlo jednostavan koktel od bijelog ruma, soda vode s mrvljenim ledom te dodatkom metvice i soka od limete. Koktel se ukrašava limetom, grančicom metvice i obavezno poslužuje sa slamkom. Posebno su egzotične ljetne varijacije s jagodama, bosiljkom…




Sastojci: Dvije žlice sirupa od bazge, 1,5 dcl pjenušavog vina (poslužit će i chardonnay ili malvazija), nekoliko kockica leda, 1 d mineralne vode, nekoliko listića mente, limun ili limetaPriprema:  U čašu za vino stavite sirup od bazge, vino i led. Ulijte mineralne skoro do vrha čaše. U nju stavite nekoliko kriški limuna ili limete, po želji iscijedite malo njihovog soka te ukrasite listićima mente. Slamkom dobro promiješajte i uživajte.


»Shaken, not stirred« poznata je izjava Jamesa Bonda, najpoznatijeg tajnog agenta, prilikom naručivanja Martinija. Apple Martini je ljetna varijacija poznatog Martinija, a sastoji se od jednakih dijelova rakije od jabuke, vodke i soka od jabuke, koje treba promiješati u shakeru i poslužiti u čaši za Martini.




Sastojci: Oko 60 ml pjenušca ili prosecco, a može i bijelo vino, 40 ml aperola, mineralna voda, komadić naranče, kocke ledaPriprema: U čašu stavite par kocki leda, dodajte pjenušac, mineralnu vodu, aperol, ukrasite s kriškom naranče i poslužite.


Za Tequila Sunrise trebamo tequilu, sok od naranče i led pomiješati u shakeru, preko toga natočiti sok od grenadine i pustiti da potone na dno. To mu daje autentičan izgled, tamno gore, svijetlo dolje, što asocira na zalazak sunca. Margarita je najpoznatiji koktel na bazi tequile, vrlo jednostavne pripreme.



Sastojci: 3 čajne žličice smeđeg šećera od šećerne trske, 1 svježa limeta, 1 dl bijelog ruma (Havana Club) ili drugi, 2 dl tonika, 4 vrška svježe metvice, 4 žlice drobljenog ledaPriprema: Limetu dobro oprati, osušiti prerezati napola i iscijediti sok. Žlicom istrugati sve ostatke iz kore. Koru rezati u krug da se dobije tanka spiralna vrpca. U svaku čašu staviti žličicu i pol šećera i zaliti sokom od limete. Na tanjuriću žlicom malo gnječiti metvicu pa staviti u čaše, dodati led, zaliti rumom, zatim tonikom. Čaše ukrasiti korom limete.


Za njega trebamo Triple Sec, liker na bazi gorkih karipskih naranči. Rubove čaša namažemo limetom i na njih natrljamo sol. U shakeru pomiješamo tequilu, sok od limete, Triple Sec i razbijeni led. Natočimo u čaše tako da ne dotaknemo sol na rubovima i ukrasimo limetom.



Sastojci: pire od marelica, pjenušavo vino (pjenušac ili šampanjac)Priprema: Jednostavni pire od marelica (za koktele) – 8 marelica bez koštice sitno nasjeckane, 2 žlice soka od limuna, 2 žličice šećera. U multipraktik aparatu sve sastojke dobro izmiksajte. Zatim pire od marelica procijedite kroz cjedilo te bacite neusitnjene komadiće. Bellini pripremite tako da u visoku čašu stavite 2 žlice pirea od marelica te do vrha dodate pjenušavo vino ili šampanjac.  


Za Pinu Coladu, još jedan tipično ljetni koktel, trebamo tamni rum, ananas, sok od ananasa, vrhnje kokosa i ananas za ukras. Strawberry Daiquiri je inačica daiquirija, slavnog koktela na bazi svijetlog ruma, limete, šećera i leda, ovoga puta s jagodama. Poznati su i banana daiquiri ili ledeni »frozen daiquiri«.




Sastojci: 1 boca (750 ml) crvenog vina (merlot), 120 ml brendija (po mogućnosti Grand Marnier), 1/3 šalice svježe iscijeđenog soka od naranče, 1/3 šalice soka od ananasa, malo cimeta, 1 nasjeckana naranča, 1 nasjeckani limun, 1 nasjeckana limeta, 1 nasjeckana manja jabuka Priprema: U većoj staklenoj posudi ili vrču kombinirajte vino, brendi, sokove, cimet i voće. Promiješajte, ostavite da se ohladi barem sat vremena. Poslužite s puno leda.


White Russian i Mai Tai, koktel na bazi vodke i koktel na bazi ruma, prave su poslastice ljetnih koktel zabava. Na kraju, izaberite koji god vam paše – samo pripazite, osim što hlade, kokteli i »udaraju«!




Sastojci: 3 i pol mjerice tekile, 2 mjerice triple sec, 2 svježe iscijeđene limete, 7 mjerica soka od grejpfruta, šećer za rub grejpfrut za ukrašavanje Priprema: Šejker do pola napunite ledom, dodajte tekilu, triple sec, sok od limete i grejpfruta te žustro protresite. Nalijte u čaše kojima ste rub navlažili sokom od grejpfruta te nakon toga uvaljali u šećer. Ukrasite grejpfrutom.