Prigodan recept

Klasična božićna slastica: Božićni panj

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Ovaj kolač dobro je pripremiti dan ranije pa će biti još ukusniji. Umjesto ganacheom puniti ga možete slastičarskom kremom.



Božićni panj klasična je božićna slastica, a u našoj verziji voljet će ju ljubitelji čokolade. Bijeli biskvit spojili smo s kremom od vrhnja i tamne čokolade, a kako čokolade ne bi nedostajalo njome smo panj i obložili.


Sastojci za 10  osoba: Za biskvit:  prstohvat soli, 100 g brašna, 5 jaja, 140 g šećera, 10 g meda, 1 štapić vanilije


Za ganache: 300 g slatkog vrhnja, 300 g čokolade




Za dekoraciju: 250 g tamne čokolade


Priprema: Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Pomiješati žutanjke s 90 g šećera, medom i sjemenkama vanilije te smjesu tući mikserom desetak minuta, dok ne postane svijetla i ne udvostruči volumen. Bjelanjke tući s ostatkom šećera. Kada je snijeg gotov pažljivo ga umiješati u smjesu od žutanjaka. Posljednje postepeno umiješati brašno. Smjesu rasporediti na pleh dimenzija 45 x 37 cm obložen masnim papirom. Zagladite lopaticom i pecite 6 do 7 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 220 stupnjeva. Čim biskvit postane zlatno-žute boje valja ga izvaditi iz pećnice, posuti šećerom u prahu, pokriti folijom i odmah zarolati i tako ohladiti.

Dok se biskvit hladi napravite ganache. Zagrijati vrhnje do vrenja i preliti preko nasjeckane čokolade. Miješati dok se sva čokolada ne otopi. Zatim prebaciti u drugu posudu položenu na led. Ili jednostavno stavite u hladnjak da se dobro ohladi. Zatim izraditi 10 do 15 minuta mikserom dok ne dobijete lijepu kremu.


Ohlađeni biskvit premazati s 2/3 kreme i pritom ostaviti 2 cm od ruba. Zarolati biskvit, zamotati folijom i pustiti sat vremena u hladnjaku. Dok se hladi pripremiti čokoladu za ukrašavanje.Čokoladu otpiti na pari i preliti preko donje strane pleha za pečenje ili mramorne ploče ukoliko ju posjedujete. Kada se ohladi strugati ju nožem kako bi dobili »ukrase« nalik kori od drveta. Ohlađenu roladu premazati preostalom kremom i posuti čokoladom. Ovaj kolač dobro je pripremiti dan ranije pa će biti još ukusniji. Umjesto ganacheom puniti ga možete slastičarskom kremom.