Vraćanje među žive nakon čašice previše

Kako najefikasnije izliječiti mamurluk?

Alenka Juričić Bukarica

Jedino što se čini kao izlaz iz mamurnog stanja je stavljanje glave u hladnjak. Ako ne i ledenicu. No, to ipak nije rješenje,  radije se preporuča šetnja na zraku, konzumiranje maslina ili maslinova ulja 



Potrebno:


(za 1 napitak)


pola žlice meda




sok pola limuna


pola žlice šećera


125 g tekućeg jogurta


Priprema: pomiješati sve sastojke i poslužit



Ako ne i ledenicu. No, to ipak nije  rješenje, radije se preporuča šetnja na zraku, konzumiranje maslina ili  maslinova ulja koje će barem malo ublažiti posljedice neumjerene konzumacije alkohola (ukratko – pijančevanja). No, treba pripaziti jer će  previše masnoće preopteretiti sinoćnjim partijanjem ionako izmučenu  jetru. Potrebno je nadoknaditi izgubljene vitamine i minerale, a najbolji  je način piti puno mineralne vode te jesti svježe voće i povrće.


Neki će  posegnuti i za kiselišem, odnosno ukiseljenim povrćem poput krastavaca, dok će oni najambiciozniji svoje izmučeno tijelo u formu nastojati vratiti krepkom juhom. U ovoj su zanimljivoj knjižici predložili čitav  niz tekućih i kuhanih recepata za vraćanje »među žive«, pa čak i kako  klin klinom izbiti (pomiješati sok pola limuna s malo leda, soda vode i  – piva).


No autorice ne zaboravljaju spomenuti kako će i običan aspirin  s vitaminom C biti od velike koristi. Sve, samo da glava ne završi na  hlađenju u frizeru… Stoga polako, nož, ako treba mikser, i kuhaču u ruke i antimamurni  vam dobar tek!



8 cl soka od naranče


4 cl soka od limuna


8 cl soka od grejpa


4 cl sirupa od mente


1 tanka feta limuna


malo gorkog kakaa


svježi listići mente


Priprema: pomiješati sok od agruma sa sirupom od mente te na vrh  staviti krišku limuna i lagano začiniti kakaom. Ukrasiti listićima mente,  ubaciti slamku i poslužiti. 




(za 1 napitak)


1 dl soka od višanja


nekoliko višanja


10 g marcipana


malo arome ruma


1 dl mlijeka


tučeno vrhnje za ukras


Priprema: u mikser staviti sok od višanja i same višnje, mlijeko, aromu i sve skupa izmiksati u kremasti napitak. Ukrasiti tučenim vrhnjem za šlag.