KRK FOOD FEST Danima šurlica i šparoga započela jedinstvena gastro manifestacija

NL Promo

Prva od ovogodišnje tri etape Krk Food Festa započinje šurlicama, omiljenom delicijom mještana i posjetitelja, autentičnim proizvodom otoka Krka, uz njih zvijezde restorana bit će i divlje šparoge. Popis svih ugostitelja koji sudjeluju u Danima šurlica i šparoga pronađite na www.krk.hr 



Šurlice i šparoge glavne su zvijezde prve ovogodišnje gastro manifestacije što se odvija pod imenom Krk Food Fest.


Sedam turističkih zajednica otoka Krka ujednilo se u ovom odličnom projektu, a u petak je Danima šurlica i šparoga započela jedinstvena krčka trilogija kulture stola. 


Prva od ovogodišnje tri etape Krk Food Festa započinje šurlicama, omiljenom delicijom mještana i posjetitelja, autentičnim proizvodom otoka Krka.




Šurlice predstavljaju ponos krčke kuhinje te gastronomsku poveznicu s poviješću i načinom života čitavog otoka.



Druga i treća etapa 


Druga, svibanjska etapa, tradicionalno će se baviti jedinstvenim okusom otočne janjetine i sira, pričom sa sto okusa i mirisa, koja će biti ispričana u zasebnom poglavlju. Treća godina Krk Food Festa donosi nam i novost – treću etapu! Ona će se održavati sve od konca kolovoza pa do rane jeseni, pružajući tako našim majstorima kuhinje priliku da pokažu svoje kreacije, koristeći izuzetno bogato gastronomsko razdoblje koje im u kuhinje donosi smokve, grožđe, vino, masline, ribu.



I ove će godine čak trideset krčkih restorana, od 30. ožujka do 29. travnja, predstaviti svoje kulinarske interpretacije, koje će varirati od recepata naših nona pa do nekih novih autorskih verzija modernog gurmanskoga izričaja.


Šurlice će se pripremati u brojnim kombinacijama koje će zadovoljiti svačiji ukus, bez obzira radi li se o kreaciji s morskim plodovima, gulašu ili umaku sa slasnim krčkim šparogama, a upravo će te divlje šparoge, uz šurlice, biti glavni atribut krčkih stolova.


Neizostavna je pri tome i vrhunska krčka žlahtina koja idealno prati svako jelo.


Najpoznatija krčka tjestenina 


Koliko je poznata i cijenjena krčka tjestenina, govori podatak da bi u doglednoj budućnosti trebala dobiti najprije nacionalnu, a potom i europsku oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla. 


S jelima u kojima su glavne zvijezde upravo šurlice, upoznao nas je Kornel Mihajić, vlasnik konobe Sidro iz Punta.



Autentično iskustvo 


Krk Food Fest krovni je brand pod kojim su turističke zajednice otoka Krka odlučile predstaviti autentično iskustvo svoje gastronomske ponude osiguravajući tako svakom posjetitelju doživljaj izuzetnog gastronomskog iskustva kojem će se vraćati i koje će neminovno povezivati upravo s otokom Krkom.



– Šurlice su najpoznatija krčka tjestenina. Iako mi u konobi radimo i druga domaća tijesta, kao što su makaroni i njoki, šurlice najbolje prolaze. Pored šurlica, na našem meniju stoji da je riječ o ručno rađenoj tjestenini i to gosti vole. Nekad su se najčešće posluživale uz janjeći žvacet, no danas se spajaju sa goveđim gulašem, škampima, kozicama, ili brudetom od sipe i plodovima mora, govori Mihajić, i dodaje kako naši stari nekad nisu znali da se šurlice mogu spajati i s drugim umacima osim goveđeg gulaša.


Kornel Mihajić, vlasnik konobe Sidro iz Punta


Kornel Mihajić, vlasnik konobe Sidro iz Punta



 – Šurlice su najbolja pašta za šug i to zbog rupe u sredini koja ih razlikuje od pljukanaca. Danas se rade pomoću drvenih štapića, a naše su ih none nekad radile pomoću igli za pletenje. U konobi ih pripremamo sami, a kada je potrebna veća količina, tada se u pripremu uključuje cijela obitelj, a nekad i susjedi. 




– Naš najtraženiji recept su šurlice »sidro« koje se poslužuju sa šugom od očišćenih repova škampi i sitno sjeckanog pršuta. U ovo vrijeme nudimo ih i u kombinaciji sa šparogama – kazao je Mihajić.


Inovativno - šurlice sa škampima i pršutom


Inovativno – šurlice sa škampima i pršutom




 


Šparoge su bile tema o kojoj smo popričali s Rozmeri Fanuko, vlasnicom restorana Žal iz Klimna.


Rozmeri Fanuko, vlasnica restorana Žal iz Klimna


Rozmeri Fanuko, vlasnica restorana Žal iz Klimna



– Divlje šparoge rasprostranjene su na području Mediterana, u šumama, uz suhozide, po kamenjarima i uz šumske putove. Odgovaraju im poluzasjenjena i vlažna mjesta – govori nam Fanuko. 


Poširane, gratinirane, marinirane… 


Zanimalo nas je zašto je u kuhinji bolje koristiti divlje od uzgojenih šparoga.


 


– Carsko povrće, kako ih ponekad nazivaju, šparoge su dobile nadimak zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, kada su podanici odlazili u berbu šparoga za careve. Šparoge imaju visok nutritivni sastav i nisku kalorijsku vrijednost, zbog čega su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tijekom proljeća i ljeta, dok traje sezona branja divljih zelenih šparoga.


Odnos kuhara prema šparogama nekad je bio jednostavniji, odnosno šparoge su se pripremale na jednostavniji način – kuhanjem i pirjanjem.


Danas se toj namirnici pristupa termički i prezentacijski inovativnije. Šparoge se pripremaju poširane, gratinirane, marinirane, ali i sous vide tehnikom, priča Fanuko i otkriva kako se šparoge pripremaju u kuhinji restorana Žal.


 – Naš kuharski tim trudi se napraviti spoj inovativnog i tradicionalnog. Ove godine za naše goste pripremili smo zanimljiva jela kao što su carpaccio od grdobine i šparoga s agrumima, fritaju od šparoga, kozica i pršuta, šurlice s kremom od šparoga i sporo pečeni svinjski flam na kremi od šparoga.


Gosti vole probati nova jela, ali još uvijek rado naručuju klasičnu fritaju sa šparogama ili šurlice sa šparogama – zaključila je Fanuko koja je s nama podijelila i dva recepta – fritaju sa šparugama, kozicama i pršutom te carpaccio od grdobine sa šparogama i filetima naranče.


 



RECEPTI


Carpaccio od grdobine sa šparogama i filetima naranče 


Za jedno serviranje: 100 g fileta grdobine, 20 g blanširanih šparuga, 1/4 fileta naranče, krupna sol, papar, maslinovo uljePriprema: Između dva komada plastične folije položiti file grdobine i kuhinjskim čekićem (glatkom stranom) nježno stiskati od sredine prema vani. Odvojimo gornju foliju i položimo otkrivenu stranu grdobine na tanjur. Skinemo foliju, posolimo, prelijemo maslinovim uljem, položimo šparoge i filete naranče na meso grdobine te pospemo svježe mljevenim paprom.


Fritaja sa šparogama, kozicama i pršutom 


Za jedno serviranje: 3 jaja, 30 g očišćenih šparoga, 50 g očišćenih repova kozica, 20 g pršuta na rezance, 1 jušna žlica ulja


Priprema: Popržiti na tavi kozice do zlatno žute boje. Dodati pršut, kratko promiješati, dodati šparoge i jaja. Lagano miješati dok se jaja ne zgrušaju.