INĆUNI, POMIDORI I KAPULA

Još ukusnije od pizze: Komiška pogača

Ana Braškić

Sočan slani "kolač" koji ukućanima možete poslužiti umjesto pizze. Obogatiti ga možete još kaparima i otkoštenim crnim maslinama



Iako ih mnogi miješaju viška i komiška pogača nisu jedno te isto jelo. Na otoku Visu u dva mjesta, Visu i Komiži pripremaju dva različita recepta. Prvi, iz Visa je onaj bez rajčica, drugi, iz Komiže, pripravlja se s rajčicama.


Osnovna namirnica u oba jela jesu slane srdele ili slani inćuni. U oba ide i krupno narezana kapula.


Mi vam danas predstavljamo i predlažemo da pripremite Komišku pogaču, sočan slani “kolač” koji ukućanima možete poslužiti umjesto pizze.




Obogatiti ga možete još kaparima i otkoštenim crnim maslinama.


Sastojci:


Za tijesto: 8 velikih žlica glatkog brašna, 4 žlice oštrog brašna, žličica soli, žličica šećera, suhi kvasac, čaša hladne vode i još 2 žlice maslinova ulja


Za nadjev: 2 kapule (srednje veličine), 1 do 2 režnja češnjaka, 500 g pelata (u sezoni koristite zrele svježe rajčice), usoljene srdelice ili slani inćuni (količinu odredite sami, ovisi koliko volite slano, obično je dovoljno do 15 komada ), sol, papar, šećer, maslinovo ulje, svježi bosiljak, po želji kapari i crne masline


Priprema: Od navedenih sastojaka (osim ulja) zamijesiti dizano tijesto. Kada postane elastično, staviti ga u posudu, nauljiti navedenom količinom ulja i pustiti da se diže na sobnoj temperaturi nekoliko sati.


Dok se tijesto diže pripremiti salsu. Kapulu narezati na polukrugove i dinstati na maslinovom ulju dok ne malo povene (mora ostati malo “živa”). Dodati nasjeckani češnjak, zatim narezane pelate ili svježu rajčicu, šećer i sol. Kuhati na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne, na kraju začiniti paprom i svježim bosiljkom. Pustiti da se malo ohladi.


Kada se tijesto diglo, podijeliti na dva dijela (jedan mora biti malo veći). Prvi dio razvaljati i njime obložiti kalup u kojem ćete peći pogaču. Po tijestu rasporediti umak od rajčica i kapule, zatim slanu ribu natrganu na komadiće i po želji nasjeckane masline i kapare. Pokriti razvaljanim tijestom i dobro zatvoriti rubove. Površinu tijesta izbosti vilicom. Peći na 200 stupnjeva oko pola sata. Kada tijesto dobije zlatnu boju tada je pečeno. Gotovu pogaču premazati maslinovim uljem i pustiti da se malo ohladi. Poslužiti.