Izvor: Pinterest
Mnogi povjesničari i kulinarski eksperti tvrde da se ova salata pravila još u doba Rimljana u jednostavnoj verziji s ribanim kupusom i začinima. Tek u 18. stoljeću dodaje se majoneza kao bazni sastojak. ˝Coleslaw˝ dolazi od nizozemske riječi ˝koolsla˝, skraćenice od ˝koolsalade˝ što u doslovnom prijevodu znači salata od kupusa. Službeni termin nastao je doseljenjem prvih nizozemskih migranata u Ameriku.
Hrskava i kremasta salata na bazi kupusa i majoneze popularna je diljem svijeta, a najpoznatija je u SAD-u. Amerikanci ju obožavaju jer odlično paše uz roštilj, fast food hranu, a često ju stavljaju u sendviče i hamburgere. Danas je dio tradicionalne američke kuhinje.
Donosimo recept:
Naribajte po izboru crvenog ili bijelog kupusa ili kombinaciju. Po želji možete dodati ribanu mrkvu, sir ili ako ste spremni za izazov dodajte komadiće hrskave jabuke. Zatim napravite dressing.
Sastojci za dressing:
majoneza
malo šećera
sok od cijeđenog limuna
ocat
sol i papar
Dressing stavite u naribano povrće i dobro promješajte. Stavite u hladnjak da se ohladi i poslužite.