Počinje 11. festival lošinjske kuhinje

Jela inspirirana Apoksiomenom i antikom

P. N.

Tijekom trajanja Festivala, sve do 22. svibnja, ugostiteljski objekti nudit će dva jelovnika s domaćim specijalitetima po popularnim cijenama. Jelovnici s tri slijeda i čašom vina, zasigurno će zainteresirati brojne gastronome



Godinu dana nakon svečanog otvorenja Muzeja Apoksiomen, Lošinj dobiva i prvi Festival Apoksiomena i antike, u sklopu kojeg će se održati i 11. Fešta lošinjske kuhinje, koja će drugu godinu biti posvećena antičkoj kuhinji. Svečano otvorenje 11. Fešte lošinjske kuhinje bit će 28. travnja, u 18 sati ispred Muzeja Apoksiomen. Na Fešti će sudjelovati petnaest ugostiteljskih objekata koji će na otvorenju Festivala prezentirati i ponuditi gostima svoja jela, a uvid u specijalnu antičku gastronomiju će pružiti i izložbeni gastro stol smješten u samom Muzeju Apoksiomena, koji će tijekom trajanja festivala za svoje posjetitelje također pripremiti brojna iznenađenja.


Osim ugostitelja sudionika Festivala na otvorenju će se predstaviti i vinari: Vinarija Pilato, Vinarija Deklić, Zdjelarević selekcija, PZ Gospoja, Vinska kuća Pavlomir i Srednja škola Ambroza Haračića.





Tijekom trajanja Festivala, sve do 22. svibnja, ugostiteljski objekti nudit će dva jelovnika s domaćim specijalitetima po popularnim cijenama. Jelovnici s tri slijeda i čašom vina, zasigurno će zainteresirati brojne gastronome te ih pri tom uvesti u bogato kulturno naslijeđe lošinjskog otočja.



U antici, uobičajena, svakodnevna hrana većine stanovnika bila je jednostavna i skromna, a ta se umjerenost očitovala u količini servirane hrane i u načinu konzumacije. Namirnice i začini u receptima su upravo oni za koje je potvrđeno da su bili u uporabi u antičkoj Grčkoj.



Uz takozvanu mitsku trijadu; žito, masline i vino kao srž antičke kuhinje te uz ribu i druge darove mora, danas ju poznajemo pod nazivom mediteranska prehrana.


Već prošle godine gosti su mogli dobiti uvid u jela inspirirana antikom, a ove im se nude brojni noviteti jer lošinjskim ugostiteljima mašte ne nedostaje.



Stoga, ako nemate ideje gdje provesti produženi vikend, Lošinj može biti vaš izbor, a tada svakako posjetite Muzej Apoksiomena i posjetite jedan od navedenih restorana.


Povratak u antiku


Ovogodišnji Festival Apoksiomena i antike te 11. Fešta lošinjske kuhinje na Lošinju prezentira ju specijalnu antičku gastro priču koja posjetiteljima omogućava čarobni doživljaj te ih vraća u život nekadašnje antike, stoga ne zaboravite posjetiti web stranicu Turističke zajednice Grada Malog Lošinja www.visitlosinj.hr i otkrijte kompletnu ponudu Festivala Apoksiomena i antike te sudionike 11. Fešte lošinjske kuhinje, kao i njihove jelovnike.



Sudionici


Na 11. Fešti lošinjske kuhinje sudjeluju: restorani Artatore, Apoxx, Bocca Vera, Diana, Manora, Eki, Poljana, Punta, Televrin, Veli žal i Za kantuni, buffet Porto, konoba Silvana, gostiona Baracuda i gastro pub Deveron.