Zdravo i fino

Jabuke i kupine odlično se nadopunjuju u ovom sezonskom bezglutenskom kolaču

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Za one koji ne toleriraju laktozu, mlijeko u receptu možete zamijeniti rižinim mlijekom



Počinje sezona jabuka, a šume su još uvijek prepune kupina. Pronašli smo recept za kolač koji spaja ove dvije vrste voća. Kolač se priprema s bademovim i rižinim brašnom pa je stoga i pogodan za osobe koje ne toleriraju gluten. Za one koji ne toleriraju laktozu, mlijeko u receptu možete zamijeniti rižinim mlijekom. 


Sastojci za 8 osoba: 110 g fino mljevenih badema, 50 g rižinog brašna, 1 jaje, 80 g meda, 70 g mlijeka, 5 g praška za pecivo, 260 g jabuka, 100 g kupina, 50 g smeđeg šećera, šećer u prahu za posipanjePriprema: Jabuke oguliti, razrezati na četvrtine, ukloniti koštice i narezati na tanke ploške. Posuti smeđim šećerom, promiješati i ostaviti sa strane.U posudi pjenasto umiješati jaje s medom. Nastaviti miješati i dodati mljevene bademe, mlijeko i na kraju rižino brašno.  Nastavite miješati i na kraju dodati prašak za pecivo. U smjesu na kraju umiješati jabuke. Smjesu rasporediti po namašćenom kalupu promjera 22 centimetra i poravnati površinu. Po površini rasporediti kupine. Peći 45 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 45 stupnjeva. Kada je pečen, kolač pustiti da se posve ohladi i tek ga tada narezati na komade. Po želji posuti šećerom u prahu.