Slatko i fino

Ideja za desert: Prhka krostata od badema, pira i trešanja

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

O trešnjama smo pisali, a evo još jednog recepta kojim ćete oduševiti ukućane i pokazati svoje kulinarsko umijeće



Sastojci za tijesto za kalup promjera 24 cm: 250 g brašna, 125 g maslaca, 100 g šećera u prahu (ovo možete i smanjiti), 2 žumanjka, korica limuna


Sastojci za smjesu od trešanja: 1200 g trešanja, 1 štapić vanilije, 200 g smeđeg šećera, sok i kora dva limuna


Sastojci za smjesu od pira i badema: 100 g fino samljevenih badema, 70 g badema, 70 g brašna od pira, 125 grama omekšanog maslaca, 100 g smeđeg šećera, 5 jaja




Priprema: Oprane i otkoštene trešnje u zdjeli pomiješajte sa šećerom, sjemenkama vanilije, ali i štapićem (kojeg ćete ukloniti na kraju kuhanja). Dodajte koricu i sok limuna, dobro promiješajte i stavite na štednjak. Na srednjoj vatri grijte do vrenja, a zatim kuhajte 40 minuta na laganoj vatri. Pustite da se smjesa od trešanja hladi, od gore navedenih sastojaka napravite prhko tijesto i stavite ga u hladnjak da se »odmori« jedno pola sata. Posljednji korak je priprema smjese od pira. U multipraktik stavite brašno od badema, brašno od pira, polovicu šećera i cijele bademe i sameljite dok ne dobijete fino mljevenu smjesu. U smjesu umiješajte omekšali maslac. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke umiješajte u smjesu od maslaca i brašna, a bjelanjke istucite u snijeg i postepeno i lagano umiješajte u smjesu od pira i badema.


Prhko tijesto razvaljajte njime obložite namašćen i pobrašnjen kalup i ne zaboravite jedan dio tijesta ostaviti za dekoraciju. Na tijesto stavite smjesu od trešanja, a povrh smjesu od pira i badema. Poravnajte i ukrasite trakicama preostalog tijesta. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 40 minuta. Čuvajte je u hladnjaku 2 do 3 dana.