Predjelo

Fino i kremasto: rižoto s tikvom i gorgonzolom

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

U ovom receptu osim hokaido tikve možete koristiti i butternut tikvu, a ako niste ljubitelj gorgonzole dobro će se uklopiti i neki drugi meki sir bez plemenite plijesni



Sastojci za 4 osobe:  320 g riže carnaroli ili arborio, 600 g očišćene hokaido tikve, 30 g maslaca, 20 g maslinova ulja, 100 g kapule, 170 g gorgonzole,  grančica ružmarina, sol, papar, 0,5 dcl bijelog vina


Za povrtni temeljac: 100 g mrkve, 130 g kapule, 130 g stabljike celera,  20 g peršina, sol


Priprema: Prije svega valja pripremiti temeljac. Povrće očistiti i narezati na veće komade. U litru hladne vode staviti sve sastojke i kuhati sat vremena na laganoj vatri nakon što zakuha. Kada je temeljac gotov procijedti ga i možete krenuti s pripremom rižota.




Očišćenu tikvu narezati na kockice. Kapulu sitno nasjeckati i dinstati na maslinovom ulju desetak minuta na jako laganoj vatri. Dodati narezanu tikvu, podliti s malo temeljca. Povremeno podlijevajući kuhati 20 minuta. U drugoj posudi na suho tostirati rižu. Nakon nekoliko minuta podliti bijelim vinom. Kada alkohol ispari rižu prebaciti u lonac s tikvom i kuhati nekoliko minuta dok ne upije tekućinu. Tek tada podliti s kacijolom temeljca.


Nastaviti dok riža ne bude kuhana (držite se uputa na pakiranju). Pred kraj regulirati sol i papar, dodati maslac i energično miješati kako bi riža postala kremasta. Zatim dodati naribanu gorgonzolu. Po želji ukrasiti svježim ružmarinom. Poslužiti odmah.