Foto facebook Krk Food/Luka Tabako
Dani Krčkih delicija traju još dovoljno dugo da vam 8. listopada ne bude žao što ste ih – propustili. Jer Krk je tako blizu i tako – poseban
Krk Food Fest, jedna od najznačajnijih gastronomskih manifestacija koja se u sezonskom karakteru odvija čitave godine, nakon špice turističke sezone, 31. kolovoza nastavio je svoju ovogodišnju gastronomsku avanturu. Sada, tijekom rujna, pa sve do prvih jesenskih tjedana, konkretno nedjelje 7. listopada, definirao je – Dane krčkih delicija.
I sami smo skloni tvrdnji kako je otok Krk zahvaljujući svojim posebitostima u klimatskom, ali i svakom drugom smislu zapravo pravi mali – kontinent. Na njemu naprosto ništa nije neobično. Dakako zahvaljujući njegovoj uronjenosti u Kvarner, najprije ćemo očekivati brojne morske delicije i varijacije njihove pripreme. I bit ćemo u pravu jer u krčkim ćete restoranima doživjeti čitavu skalu užitaka morskih specijaliteta. No, ne treba se čuditi kad vam ponude i autohtona jela od divljači, specifični Krčki pršut koji uz Istarski, Drniški i Dalmatinski čini hrvatski poker kojem je i stroga analitika EU stručnjaka dodijelila oznaku – posebnosti i izvornosti.
Tridesetak ugostitelja
Otok Krk poznat je naprosto nadaleko po svojim brojnim specijalitetima i delicijama poput krčkog sira, pršuta, janjetine, šurlica, maslinovog ulja, smokava… Nema čega nema, a zahvaljujući hrabrosti i originalnosti kuhara, nema toga što oni nisu u skladu sljubiti u skladnu cjelinu. Nakon čega gosti ostaju u cjelosti posvećeni osjetilnim senzacijama.
Prvi je »Franica«, kultna gastronomska oaza stogodišnje povijesti koja se nalazi neposredno uz bašćanski porat. Brojne su zapravo bile mijene tog prostora da bi današnji izgled i namjenu dobio 1995. godine kad Zdravko Čabrijan, unuk pokojnog Marijana Dujmovića Franica, jednog od pionira hotelskog turizma u Baški, sa svojom suprugom Pavicom otvara restoran kojem je nadjenuo naziv po svom djedu.
S obzirom da su vlasnici Franice dokazani kreativci, tvorci su naime »riječkog zvuka« koji se na posebno dojmljivi način iskazivao krajem sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, ne čudi da gastronomsku scenu Franica skladaju na posebno originalan način. Veliki su poštovatelji nasljeđa, činjenice da je Baška kolijevka hrvatske pismenosti i znamenite glagoljice, pa uređenjem njihovog restorana dominiraju upravo takvi elementi. A vrlo je slično i s jelima koja nude. Isključivo domaće namirnice, začini što rastu u okolici Baške, pečena janjetina aromatizirana ljekovitim travama, hobotnica koju se u ovom dijelu Kvarnera naziva mrkačem ili riba pečena u soli malo koga mogu ostaviti ravnodušnim. No, ono gdje »padaju« i najtvrđa nepca, ljudi koji teško daju komplimente su – domaće tjestenine. Vlastita priprema i receptura, upravo onakva kakava se prenosi s koljena na koljeno. Bašćanske valcići koje se u ostalim dijelovima Krka naziva šurlice ili makaruni preko prsta čine zalogaj takvim da poželite da njegov okus nikad ne nestane. Jednake su takve i crne šurlice kojima presudni »touch« daje crnilo sipe.
Korak do mora
Svoju punu ekspanziju »Rivica« doživljava kad ju »u ruke« uzimaju supružnici Ivica i Vera kao i njihov nasljednik, današnji vlasnik Dražen koji od nje stvara pravi hedonistički hram. Mjesto gdje gastronomija dobiva umjetničke vrijednosti za sva osjetila: baš kao i nepce, uživat će u njoj i oko. I da, menu »Rivice« vrlo će vam brzo pojasniti tezu da Krk nije tek neveliki mediteranski otok nego pravi pravcati – kontinent.
Rivica se tako ponosi ponudom termički neobrađenog bogatstva Jadrana – od tune do rakova – nezaobilaznih šurlica s morskim kozicama ili pak u vlastitoj režiji pripremljenih domaćih raviola punjenih kozicama i tartufima! A kad se termički i obrađuje, to je na poseban način – u vakumu se na niskoj temperaturi nekoliko sati kuha file sabljarke!
Njihov akvarij uvijek ugošćava hlapa koji se servira uz domaće špagete. Školjke se gratiniraju sezamom, a i crni rižoto ima nevjerojatan okus koji ima zahvaliti pažljivo doziranom – suhom voću. A onda, nagli odmak od mora i – ragu od šumskih gljiva.