Neobičan desert

Čokoladna torta s jednim neuobičajenim sastojkom, provjerite kojim

P. N.

Ilustracija pixabay.com

Ilustracija pixabay.com

Ako volite manje slatke kolače slobodno još smanjite količinu šećera u biskvitu



U ovoj neobičnoj čokoladnoj torti sljubiljuje se crna piva i kakao. Glazura, odnosno krema, radi se od slatkog vrhnja i krem sira.


Sastojci:2.5 dcl crne pive250 g maslaca75 g kakaoo300 g šećera1,5 dcl kiselog vrhnja280 g brašna2 jaja1 žličica ekstrakta vanilije350 g krem sira150 g šećera u prahu125 g slatkog vrhnjačokolada3 žličice sode bikarbone Priprema: Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i pripremiti kalup za pečenje (namastiti i pobrašniti ili jednostavno obložiti masnim papirom).Maslac narezati na komadiće te rastopiti u malo zagrijanom crnom pivu. U drugoj posudi pjenasto umiješati jaja sa šećerom, zatim dodati kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije. Smjesu od jaja pomiješati sa smjesom pive i maslaca. Posljednje umiješati brašno sa sodom bikarbonom. Uliti u kalup i peći oko 45 minuta. Pečeni kolač ohladiti.

Dok se kolač hladi pripremite glazuru. Mikserom izmiješati kremasti sir i slatko vrhnje te šećer u prahu. Glazurom premazati kolač, staviti na nekoliko sati u hladnjak te poslužiti. Ako volite manje slatke kolače slobodno još smanjite količinu šećera u biskvitu, dok vam u glazuri uopće možda neće trebati.


*recept uz dozvolu autorice Božene Regvart Muić preuzet iz kuharice Karlovačka peta rijeka, recepti s pivom