Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Primorski blagdanski objed

Božićni ručak Kristiana Kozmića: Isprobajte recepte kvarnerskog chefa

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Objavljeno: 24. prosinac 2017. u 16:23 2017-12-24T16:23:03+01:00

Za Božić isprobajte:

Namaz od tune

Sastojci
konzerva tune
kiseli krastavci (4 komada)
jaje (tvrdo kuhano)
senf (jedna žličica)
majoneza (jedna žličica ili dvije)
ketchup (jedna do dvije žličice)
sol
papar
maslinovo ulje

Postupak
Sve sastojske dobro izmiješati i izmiksati dok ne dobijemo finu, kompaktnu paštetu i poslužiti je uz prepečeni kruh.

Juha od gljiva

Sastojci
vrganji ili šampinjoni (30 dag)
luk (20 dag)
brašno
temeljac (goveđi, pileći ili povrtni)
češnjak
mala grančica ružmarina
lovorov list

Postupak

Luk očistimo i sitno narežemo te dinstamo dok ne dobijemo zlatnožutu boju, odnosno dok ne »uvene«. Dok se luk dinsta, očistimo gljive i narežemo ih na tanke ploškice, bacimo ih na luk da se s njim sljube, zatim pustimo da sve to malo uvene i pomalo dolijevamo temeljac. Potom dodamo malo ružmarina i lovorov list, dobro začinimo solju i paprom, i dok polako vrije napravimo zapršku, ulijemo je u juhu i postimo da kuha još 10 minuta. Poslužimo uz kruh izrezan na kockice koji smo prethodno prepekli u pećnici, a juhi po želji možemo dodati i malo kiseloga vrhnja.

Pečeno pile s krumpirom i povrćem

(jer je to primorski ručak, mlinci su ipak namirnica karakteristična za kontinentalni dio Hrvatske)

Sastojci
pile
krumpir (pola kilograma)
luk
mrkva
celer
poriluk
(po jedan komad od svake vrste)
sol
papar
ružmarin
svinjska mast ili ulje (najbolje je kombinirati)

Postupak
Sve zajedno staviti peći u pećnicu na 180 stupnjeva i peći 45 do 50 minuta. Nakon pola sata pečenja prekriti alufolijom da ne zagori, odstraniti je za 10-ak minuta i još 10 minuta ostaviti da se zapeče. Važno je u isti čas staviti da se sve zajedno peče, jer se tako otpuštaju sokovi iz povrća i pileta, pa nije potrebno podlijevati.
Preostaje samo dobra volja za pojesti.

Kuglof none Julke

Sastojci

4 jaja

4 manje šalice šećera
2 manje šalice ulja
2 manje šalice mlijeka
6 manjih šalica brašna
1 pecilni prašak
1 žlica kakaa
(mjerica je mala šalica za kavu)

Postupak
Izmiksati šećer i jaja u gusti šato, pa dodati ostale sastojke jedan po jedan i miksati ih, a potom uzeti kalup za kuglof, namazati ga margarinom i posipati oštrim brašnom tako da se zalijepi za rubove kalupa. Zatim odvojiti manji dio smjese te dodati kakao da postane taman. Svijetli dio istresti u kalup, a potom u kalup dodati i tamni dio te staviti peći 30 minuta u pećnicu na 180 stupnjeva. Kad se ohladi, kuglof posuti šećerom u prahu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.