Foto: iStock
Baza od keksa, bogata slastičarska krema i mascarpone glavni su sastojci ove fine blagdanske delicije.
Sastojci:
Za bazu:
250 g digestive keksa
130 g putra
Za kremu:
4 žumanjka
150 g šećera
40 g brašna
250 g mascarponea
450 ml mlijeka
mahuna vanilije
Priprema:
Usitnite kekse uz pomoć miksera, dodajte omekšali putar i sve dobro promiješajte. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje i na dno rukama dobro utisnite smjesu od keksa i putra. Ostavite najmanje sat vremena u hladnjaku. U međuvremenu napravite slastičarsku kremu. Odvojite 1 dl mlijeka, a u ostatak stavite razrezanu mahunu vanilije i sjemenke. Zagrijavajte na laganoj vatri dok ne proključa. Miksajte jaja i šećer, umiksajte brašno i dodajte ostatak mlijeka. Izvadite mahunu iz mlijeka te uz miješanje dodajte smjesu od jaja. Kuhajte na laganoj vatri 5-10 min. Ohladite. Mascarpone pomiješajte s 100 g šećera u prahu i dodajte mu slastičarsku kremu. Tako dobivenu kremu ulijte na ohlađenu bazu od keksa, poravnajte i stavite u zamrzivač. Prije serviranja, tortu pustite na sobnoj temperaturi otprilike pola sata. Dekorirajte po želji.