Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Konceptualni dizajn

foto WANDA DESIGN Lada Sega i Borka Širola iz opatijskog dizajnerskog studija: Prostor mora imati priču

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 31. listopad 2017. u 9:13 2017-10-31T09:13:56+01:00

Sega i Širola surađuju s brojnim obrtnicima s područja Liburnije, te se trude što manje uvoziti, a što više stvari proizvesti u Hrvatskoj. Slučaj je to sa stolovima i stolcima, sjenilima za lampe, tapetama...

Tapas bar

Konceptualni dizajn, bezvremenski prostori, kvalitetan produkt dizajn i unikatnost, te ekološki materijali i tehnike, svrstali su opatijski Wanda design studio na sam vrh ljestvice hrvatskih dizajnera interijera.

Spajanje znanja i kreativnosti, te želja za novim izazovima, udružilo je Ladu Sega i Borku Širola, koje su prije tri godine pokrenule studio za dizajn interijera i vizualni brending. Samozatajne umjetnice, vrlo su brzo svojim djelima pokazale zašto se na njihove ideje može itekako računati.

Akademska slikarica Lada Sega koja je veliki dio svog života provela od Njemačke, Italije, Slovenije, Amerike do Španjolske, i profesorica u riječkoj Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Borka Širola, svoja su znanja prvi puta povezale osmišljavajući interijer opatijskog restorana Ružmarin.

U interijeru Ružmarina, uz blagoslov braće Marijanović, 30 godina tradicije uskoro je dobilo novo ruho. Upravo se tu na djelu pokazao konceptualni dizajn Wanda studija, a priča o Ružmarinu kroz interijer, postala je i priča o Opatiji.

Od ideje do stolca

Kako su naglasile, konceptualni dizajn je dizajn s pričom. Na ništa manje dizajnerice na pristaju. Kroz interijer Ružmarina, povezana su sva naša znanja, ističu Sega i Širola.

Ružmarinov interijer je zapravo oda „staroj dami“, a kroz vizualni identitet prikazan je simbol ružmarina, moto friendship&remembrance, prijateljstvo i uspomena, te obiteljska povezanost, budući da je riječ o restoranu koji je počeo kao mala obiteljska gostionica.

Trendovi su prolazni

Kao i u svemu drugome, naravno da postoje trendovi. No, ono što se mi trudimo i kako radimo, je upravo stvaranje bezvremenskih prostora, koji su unikatni i koji ne podliježu trendovima. Trend podrazumijeva ono što je „in“ trenutno i što neminovno prolazi. Ako je interijer trendovski, on s vremenom gubi svoj smisao i funkciju. Investitorima nije u cilju mijenjati prostor svake godine, te upravo zbog toga nudimo i cjelokupni paket kroz koji Wanda design stvara nešto dugotrajno, unikatno i postojano, zaključuju.

Ružmarin

Cilj Wanda designa i lajtmotiv rada studija, jest pričanje smislene priče kroz interijer, naglašava Sega. Wanda design izrazito cijeni kulturu, nasljeđe, lokalitet i umjetnost, što se u svakom njihovom radu i vidi. Posebice je tako bilo prošlog prosinca, kada je opatijski mrkat zasjao u sjajnom adventskom ruhu. Cjelokupni koncept, u suradnji s Obrtničkom komorom grada Opatije, izmamio je osmijehe na lice mnogim posjetiteljima “stare dame” koji su uživali u brojnim delicijama, predstavama, koncertima, i izvrsnom ambijentu „Adventa na mrkate“.

Sega i Širola navode kako Wanda design surađuje s brojnim obrtnicima s područja Liburnije, te se trude što manje uvoziti, a što više stvari proizvesti u Hrvatskoj. Slučaj je to sa stolovima i stolcima koji nastaju prema njihovim nacrtima i idejama, sjenilima za lampe i dekorativnim detaljima, te custom made tapetama koje se proizvode upravo u našoj zemlji.

Prostori koji ne blijede

Poseban naglasak Wanda design pridaje ekološkim materijalima. Nije riječ samo o drvu, već su tu i ekološki tekstil, tapete po narudžbi, namještaj, stare tehnike bojanja zidova, unikatni dekorativni elementi, i izostanak bilo kakve kemije. Dizajnerice se ne ustručavaju vlastitim rukama restaurirati stare komade namještaja, i maksimalno iskoristiti i reciklirati sve iz prostora koji se stvara ili renovira.

4 kantuna

snimio Marko GRACIN

Ružmarin

Nude unikatne prostore, koji s vremenom neće izblijedjeti, niti će ih biti potrebno mijenjati, a to je investitorima važno. Ako je baza dobra i kvalitetna, ako je cijela priča u sinergiji s lokacijom, pričom, poviješću i kulturom nekog prostora, tada se on samo manjim kozmetičkim promjenama nadograđuje, i traje desetljećima, naglašava Širola.

Zaslužna za vizualni brending i grafička rješenja, Širola kazuje kako vizualnost ne smije iskakati. Ona mora biti u finoj sinergiji s prostorom, gdje se pazi na baš svaki detalj, što je Wanda designu izuzetno važno.

Zanimao nas je i cijeli proces u kojem se stvara interijer koji kod posjetitelja izaziva „wow efekt“. Sega naglašava kako sam koncept proizlazi upravo iz lokacije prostora, i želja vlasnika. Tu je jako puno istraživanja.

Pogled kroz 3D naočale

4 kantuna

- Evo, primjerice, naš dizajn zadarskog restorana „4 kantuna“ koji je otvoren ovo ljeto, je priča o pet tisuća godina zadarske povijesti. Dane smo provodile u Muzeju grada Zadra, kako bi našle informacije i detalje koji su nam bili potrebni u rješavanju ovog interijera, objašnjava Sega.

- Kroz veliku custom made tapetu koja dominira prostorom „4 kantuna“, vide se detalji povijesti Zadra – od Napoleona, antičkih spomenika, pomorskih detalja… Osim toga, klijentu nudimo i šetnju njegovim budućim prostorom kroz 3D naočale. Nakon svega slijedi izvedbeni dio, kazuje Sega.

- U međuvremenu, Širola izrađuje grafiku i vizuale - menije, ambalažu, logotip, koji će biti dio cijele priče. Ustvari, ono po čemu se Wanda design ističe je ponuda cijelog paketa, sve od početka do kraja. Na neki smo način kroz “4 kantuna” počele širiti svoju ideju o konceptualnom dizajnu i na cijelu Hrvatsku, budući da smo prve koje se bavimo tom vrstom dizajna u smislu opremanja interijera, naglašava Sega.

- Zbog čega je važno da interijer nije samo lijep prostor? Svaki prostor mora biti ugodan i imati dušu, počinje Sega.

- Želimo da se gost u njemu osjeća ugodno, da se njemu vraća, i da svaki put nešto novo uoči ili nauči. Naši su prostori edukativni, upravo zato jer imaju koncept iza kojeg stoje činjenice i priča. Vrlo je bitan taj psihološki moment, nadopunjuje Širola.  

Užad, kamen i drvo

Wanda design zaslužan je i za interijer riječkog Tapas bara “Pet jedan”, u kojem dominira impozantna brodska užad, kamen i drvo. Priča je to o legendarnoj Carpathiji, koja je isplovila upravo iz Rijeke u pomoć potonulom Titaniku. Više od jednog kilometra špage bilo je potrebno da se kroz čeličnu konstrukciju prikaže oda Carpathiji, ali i Rijeci kao gradu vezanom uz more.

4 kantuna

Sega i Širola zaslužne su i za interijere Art dental studija u Kastvu, „Pommery„ i bara “Rakhia” u Rijeci, restorana “Istranka”, pizzerije “Camplin” u gradu Krku…, a do kraja godine čeka ih puno projekata. Jedan od najvećih izazova, svakako će biti butik hotel „Nino“ u Malinskoj, za koji nam je samo otkriveno da će itekako biti u skladu s tradicijom i kulturom otoka Krka.

Zanimalo nas je i koje bi interijere i vizualni brending izdvojile.

- U arhitektonskom smislu hotel “Navis” koji je odlično inkorporiran u prostor Preluka, te interijer rovinjskog hotela “Adriatic”, kojeg izdvajam zbog toga što su u stvaranju novog izgleda sudjelovali hrvatski umjetnici i dizajneri. Također, izdvojila bih i hotel “Almayer” u Zadru, čiji interijer potpisuje Boris Ružić, ističe Sega.

Širola kaže kako dobro smišljen vizualni brending ima umaški “ItIstria wine bar and caffe”.

Ružmarin

Draga di Lovrana

Ružmarin

Istranka

Istranka

Eugenian

Eugenian

Ružmarin

Draga di Lovrana

Camplin

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.