Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. listopada 2019.
UREĐENJE STOLA

Dizajnerski spoj staroga i novoga

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 22. prosinac 2017. u 12:34 2017-12-22T12:34:00+01:00

Pri postavljanju stola i dekoracija za večeru u najluđoj noći u godini dopuštena je sloboda, a kreativnost i originalnost su poželjne

U predblagdansko vrijeme aktivnije promišljamo o uređenju doma i stola za nadolazeći Božić i Novu godinu. Kako je Božić obiteljski blagdan koji oko stola okuplja  cijelu obitelj, prednost dajemo nešto klasičnijem stilu uređenja, tradicionalnijem, dok onaj za Novu godinu odiše nešto avangardnijim dizajnom.
Za božićni stol uvriježeno je da se na njega iznesu obiteljske dragocjenosti kao što su fini bakin porculan, srebrni beštek i kristalne čaše. Ovi vintage komadi uvijek iznova podare blagdanskom stolu posebnu draž i atmosferu, te bude sjećanja iz djetinjstva.

Stare kuglice za bor

Stol naravno možemo obogatiti i ponekim novim »komadom« poput ubrusa od damasta u crvenoj boji ili novim podmetačima za čaše od stakla, finog drva ili nekog suvremenijeg materijala poput pleksiglasa. Dizajnerski spoj staroga i novoga donijet će poseban čar. U to se dakako uklapaju tradicionalni novogodišnji ukrasi za stol, a ne bi li ga dodatno uljepšali, aranžmanu možemo dodati i neku od starih kuglica za bor.
Od boja za stolnjak ili nadstolnjak najpoželjnije su kombinacije crvene i srebrne ili crvene i zlatne, te kombinacije bijele sa srebrnim ili zlatnim nitima.
Pri postavljanju stola i dekoracija za večeru u najluđoj noći u godini dopuštena je sloboda, a kreativnost i originalnost su poželjne. Stoga, možete se poigrati vlastitom maštom i stol ukrasiti kako vas je volja i ako vas to usrećuje uskladiti s odjevnom kombinacijom za koju ste se odlučili za ovogodišnji doček.

Foto Istock

Pri uređenju »najluđeg stola u godini« možete koristiti paletu omiljenih vam boja, kao i raznovrsne materijale, od tila do satena, pri kreiranju  stolnjaka na koji će izvrsno pristajati porculanski tanjuri geometrijskog dizajna, čaše osebujnog dizajna i u bojama duge.
No kako bismo poštovali dobar stari bonton, protokol i dresscode pri uređenju doma, blagdanskog stola i stylinga za ove dvije posebne večeri u godini, posegnuli smo za savjetima poznatog butlera britanske kraljevske kuće Granta Harolda, koji je s ljubiteljima dizajnerskog blagdanskog stola podijelio svoje tajne.

Obiteljsko srebro

Kako su Britanci u dobroj mjeri ljubitelji tradicije i klasike, ne čudi što je Harold naglasio kako stol svakako treba urediti tako da se ukrasi obiteljskim srebrom: od bešteka do podmetača za čaše, doza za papar i sol do srebrnih držača-prstenova za salvete od finog damasta. Kako bi svaki član obitelji znao koje je njegovo sjedeće mjesto, poznati britanski butler savjetuje da se na kartici ručno ispiše ime osobe, po mogućnosti nalivperom, i potom postavi na određeni držač kartice, koju se postavlja pokraj tanjura ili na salveti na tanjuru.

Kako bi i oni najmlađi uživali, savjetuje da se na stol postave i božićne figurice, kojima će se djeca moći zabaviti dok odrasli čavrljaju. Kao »must have« Grant savjetuje da se stol dekorira svijećnjacima, po mogućnosti srebrnim, koje valja postaviti u sredini stola, a dat će mu glamurozan izgled. Kako bi dom izgledao elegantno, Harold kaže da valja uskladiti stil uređenja blagdanskog stola, božićnog drvca i prigodnih ukrasa, poput onog na vratima doma. Savjetuje da se pridržavamo klasičnog stila i da se u prvi plan stavljaju vintage komadi ukrasa i kuglica. Kreacija se naravno može obogatiti i pokojom kuglicom za bor novijeg datuma, ali pritom valja voditi računa da se stilski uklopi u božično-novogodišnju dizajnersku priču.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.