Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Neobičan pothvat

foto Dokumentarac "Želja" ispunio Art kino: Kako su Riječani ružičastom pedalinom išli do Jabuke

Daniel Žuvela, Vedran Vukić, Vitomir Maričić i Petra Mrša / Foto Vedran KARUZA
Daniel Žuvela, Vedran Vukić, Vitomir Maričić i Petra Mrša / Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 13. veljača 2018. u 12:35 2018-02-13T12:35:18+01:00

Ekspediciju Vitomira Maričića i Vedrana Vukića snimile Tamara Dugandžija i Petra Mrša

RIJEKA - Gužva pred Art-kinom Croatia i potraga za ulaznicom više obilježili su sinoćnju premijeru dokumentarnog filma »Želja« koji je nastao nakon što se četvero Riječana odlučilo na (pomalo) neobičan pothvat: odlazak na Jabuku, naudaljeniji hrvatski otok, u pedalini! Kako je započela, koliko je trajala i kako je završila ta intimna ekspedicija željeli su doznati brojni prijatelji i kolege neustrašivih riječkih sportaša i avanturista Vitomira Maričića i Vedrana Vukića koji su svoju dugogodišnju želju ispunili 2014. godine.

Premijera pred punim Art-kinom Croatia / Foto Vedran KARUZA

Najprije su biciklom otišli do Splita, a potom preko nekoliko otoka, ružičastom pedalinom nazvanom Kocka do Jabuke. Treba li podsjećati da je kretanje takvim plovilom na udaljenosti većoj od 500 metara od obale protuzakonito? Uzbudljivo putovanje trajalo je dva tjedna: 656 »ispedaliranih« kilometara kasnije, momci su zaronili u more ispod otočića i popeli na njegov vrh visok 97 metara.

Premijera pred punim Art-kinom Croatia / Foto Vedran KARUZA

Na putu na koji su krenuli bez posebnih priprema pratile su ih, i dijelom pokušavale pratiti, dvije prijateljice, snimateljice Tamara Dugandžija i Petra Mrša koje su tako i same postale sudionice pustolovine koja izgleda kao »suluda ideja čeških turista«. Putovanje nije bilo nimalo jednostavno. Snimke nastale tijekom ekspedicije »Jabuka 2014« redateljica Petra Mrša uobličila je u svoj debitantski, četrdesetominutni film koji prati strukturu njezinih radova u mediju fotografije u kojem bilježi autentične reakcije unutar namjerno izazvanih novih situacija.

Film čiji je montažer Denis Golenja, a dizajner zvuka Daniel Žuvela, sufinanciran je temeljem Sporazuma Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra o jačanju lokalnih filmskih kapaciteta. U ime Grada Rijeke uspješnoj sportsko-umjetničko-kreativnoj ekipi na filmu je čestitala Helena Semion Tatić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.