Francuska

“Žuti prsluci” i dalje na ulici: Nervozni vozač srušio rampu i ozlijedio prosvjednika

Hina

Reuters

Reuters



Manje brojni prosvjednici pokreta »žutih prsluka» ponovno su u nedjelju usporavali automobilski promet na brojnim prometnicama u Francuskoj prosvjedujući protiv povišenja poreza na gorivo.


Novinari agencije France presse su u nekoliko regija primijetili blokade i rampe na prometnicama.


Na oko 150 mjesta prosvjednici su pozivali na nastavak pokreta, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova.




U subotu je na 2034 mjesta okupljanja bilo blizu 290.000 osoba.


Jedan prosvjednik je teško ranjen u nedjelju blizu mjesta Saint-Quentin kada je jedan vozač srušio rampu »žutih prsluka» na kružnom toku, doznaje se od sukladnih izvora.


Tijekom poslijepodneva snage reda su suzavcem rastjerale tisuću »žutih prsluka« koji su postavili rampu južno od Caena, u Normandiji.


Među prosvjednicima je mnogo mladih ljudi. Emilie, 27-godišnja sudionica je rekla da je došlo »puno mladih jer više ne izlaze. Rade kao ludi. To nije život, već preživljavanje« istaknula je.


»Država mora shvatiti da se treba staviti u naš položaj i pokušati ga razumjeti«, rekao je Damien (22), vozač i dostavljač.


Na incijativu »žutih prsluka« članovi civilnog društva su se mobilizirali protiv povišenja cijena goriva. Upozorili su na politiku vlade u pogledu poreza i pada kupovne moći.


Cijela zemlja je zahvaćena akcijom »žutih prsluka« što predstavlja uspjeh za taj pokret društvenih mreža, organiziran izvan političkih stranaka i sindikata.