Radikalna kampanja u Zimbabveu

Zimbabve šalje sve ministre na obrezivanje

Tihomir Ponoš

Vjerojatnost prenošenja HIV-a u slučaju obrezanosti smanjuje se za čak osam puta, a Zimbabve spada među države najteže pogođenima pandemijom HIV-a, odnosno AIDS-a



Zimbabveanski ministri pristali su biti obrezani ne bi li pospješili kampanju suzbijanja HIV-a. Objavila je to zamjenica premijera Thokozani Khupe, zadužena za socijalna pitanja.


U zimbabveanskoj vladi na položaju ministra ili zamjenika premijera su 33 muškarca, a lokalne novine ne navode koliko ih je već obrezano. Zanimljivo je da se ne navodi niti budući status premijera Morgana Tsvaniraija, inače i stranačkog šefa Khupeovoj, po tom pitanju.


Obrezivanje ministra trebao bi biti tek početak kampanje jer je Khupe izjavila i da bi se svi zastupnici u parlamentu te svi vijećnici u gradskim i seoskim vijećima trebali podvrgnuti tom zahvatu.




Inače, vjerojatnost prenošenja HIV-a u slučaju obrezanosti smanjuje se za čak osam puta, a Zimbabve spada među države najteže pogođenima pandemijom HIV-a, odnosno AIDS-a.


Khupe je najavila i da će pozvati stručnjake iz južnoafričkih zdravstvenih ustanova koji će ministrima predstaviti samu proceduru obrezivanja.


Dosadašnjim mjerama HIV je u Zimbabveu ipak suzbijen. Njime je 1997. godine bilo inficirano 29 posto stanovništva, a deset godina kasnije 16 posto.


Zimbabve je jedna od 13 afričkih država koje sudjeluju u 2,5 milijarde dolara vrijednom programu obrezivanja. Tim programom bi u sljedećih 15 godina trebalo biti obrezano oko 38 milijuna muškaraca starih do 49 godina.