Australija

Zbog izvještavanja o kardinalu pedofilu dignute optužbe protiv desetaka novinara

Hina

Reuters

Reuters



Optužbe protiv desetaka novinara i izdavača u Australiji zbog izvješćivanja o suđenju kardinalu Georgeu Pellu za spolno zlostavljanje zastrašit će novinare u budućem izvješćivanju o pravosuđu budu li proglašeni krivima za kršenje zabrane izvješćivanja, rekli su branitelji novinara na sudu u ponedjeljak.


Tužitelji u državi Victoriji na jugu zemlje optužili su 23 novinara i 12 medija za pomoć i poticanje nepoštivanja suda kod inozemnih medija i kršenje zabrane izvješćivanja koja je nemetnuta kako bi se osiguralo pošteno suđenje.


Pell je postao najviši katolički svećenik u svijetu osuđen za spolno zlostavljanje djece i osuđen je na šest godina u veljači. Sada čeka žalbu.


Među onima koji su optuženi su Nine Entertainment Co, Age, Australian Financial Review, Macquarie Media, i nekoliko izdanja News Corp.Kršenje zabrane izvješćivanja može biti kažnjeno zatvorom do pet godina i novčanom kaznom do 100.000 australskih dolara pojedincima i blizu 500.000 australskih dolara tvrtkama.

Ponedjeljak je prvi dan suđenja u slučaju koji je ukazao na potencijalno teške posljedice kršenja zabrane izvješćivanja te ne nemoć tih pravila u pokušaju ograničavanja izvješćivanja u digitalno doba.


Presuda o krivnji imala bi »zastrašujući učinak« na otvorenost pravosuđa prema javnosti i demokraciju u Australiji, rekao je Matthew Collins QC., odvjetnik koji zastupa sve optužene medijske organizacije i izvješća.


Viktorijski okružni sud prošle je godine zabranio izvješćivanje o Pellovu suđenju, ili njegovu konačnu ishodu, kako bi spriječio predrasude porote uoči drugog suđenja, koje se naposljetku nije ni održalo.


U prosincu je porota u prvom suđenju utvrdila Pellovu krivnju za zlostavljanje dvojice dječaka iz crkvenog zbora. O presudi su uvelike online izvješćivali inozemni mediji. Neki australski mediji upućivali su na presudu ne imenujući izravno Pella.


»Oni se nisu referirali na kardinala, nego samo na činjenicu da postoji šira priča koja ne može biti ispričana«, rekao je Collins.