Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Proces za obeštećenje

ZATVOREN NEVIN: Jurišić od Srbije traži odštetu za 3,5 godine provedene u pritvoru po optužbi za ratni zločin

foto: screenshot / Face TV
foto: screenshot / Face TV
Autor:
Objavljeno: 15. lipanj 2017. u 17:56 2017-06-15T17:56:35+02:00

"U pritvor sam ušao dobrog zdravlja, a iz pritvora sam izišao kao težak bolesnik koji svako malo završi na bolničkom liječenju, o čemu svjedoči priložena medicinska dokumentacija«, rekao je Jurišić sucima.

BEOGRAD - U Beogradu je u četvrtak počeo sudski proces u kojem dužnosnik lokalne vlasti u Tuzli iz 1990-ih Ilija Jurišić traži od Srbije odštetu za tri i pol godine provedene u pritvoru zbog optužbe za ratne zločine po kojoj je pravomoćno oslobođen.

Jurišić je pred sudskim vijećem Višeg suda u Beogradu izjavio da je uhićenje 11. svibnja 2007. u beogradskoj zračnoj luci »Nikola Tesla« za njega i njegovu obitelj bio pravi šok, te da mu je boravkom u zatvoru ozbiljno narušeno zdravlje.

»U pritvoru sam proveo tri i pol godine i to je najteži period mog života. Ne mogu kazati da me je netko u pritvoru fizički maltretirao, ali bi se uvijek našao netko tko je bio na ratištu i za koga sam ja bio neprijatelj koji je ubijao Srbe. U pritvor sam ušao dobrog zdravlja, a iz pritvora sam izišao kao težak bolesnik koji svako malo završi na bolničkom liječenju, o čemu svjedoči priložena medicinska dokumentacija«, rekao je Jurišić sucima.

Jurišić je, kako prenose beogradski mediji, naglasio da »ne postoji novac koji može platiti nepravdu« učinjenu njemu i njegovoj obitelji, a poručio je da bi štetu trebao platiti onaj tko ga je doveo na optuženičku klupu, a znao je da nije kriv za bilo koje kazneno djelo iz optužnice.

Kao odgovornu osobu Jurišić je naveo nekadašnjeg srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

»Bivši tužitelj Vladimir Vukčević je, nakon što sam uhićen, sazvao tiskovnu konferenciju i novinarima priopćio da je uhićen monstrum iz Tuzle, a nakon mog puštanja iz pritvora rekao kako zna da sam ja kolateralna šteta u odnosima dviju država«, objavila je TV N1.

Agencija Fena podsjeća da je Jurišić uhićen u Beogradu 2007. pod optužbom da je počinio ratni zločin prilikom sukoba pripadnika obrane Tuzle i pripadnika bivše JNA koji su napuštali vojarne kad su 15. svibnja 1992. napadnuti na Brčanskoj Malti, a slučaj je javnosti poznat kao »tuzlanska kolona«. Tada je ubijeno pedesetak vojnika bivše JNA, prema srbijanskim izvorima.

Jurišić je u vrijeme napada na kolonu JNA bio visoki zapovjednik MUP-a BiH i dežurni operativnog stožera javne sigurnosti Tuzle. Prvostupanjskom presudom Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu osuđen je na 12 godina zatvora.

Do konačne oslobađajuće presude sudski proces je trajao 10 godina, a Jurišić je od toga tri i pol godine proveo u pritvoru. Žalbeni sud u Beogradu oslobodio ga u ožujku 2016. odgovornosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.