Kineski predsjednik

Xi Jinping: Globalizacija je nezaustavljiva, trebamo podržati slobodno trgovinu

Hina

Xi Jinping, Foto: REUTERS

Xi Jinping, Foto: REUTERS

Globalna trgovinska razmjene mora se podesiti da bude »otvorenija, uravnoteženija, nepristrana i korisna za sve«, rekao je Xi, istaknuvši tim riječima ambiciju da Kina postane svjetski predvodnik u zagovaranju slobodne trgovine



Globalizacija je »nezaustavljivi povijesni proces«, ocijenio je u petak kineski predsjednik Xi Jinping koji je održao govor neposredno nakon američkog predsjednika Donalda Trumpa na godišnjem summitu foruma Azija-Pacifik (APEC) u Da Nangu u Vijetnamu.


Globalna trgovinska razmjene mora se podesiti da bude »otvorenija, uravnoteženija, nepristrana i korisna za sve«, rekao je Xi, istaknuvši tim riječima ambiciju da Kina postane svjetski predvodnik u zagovaranju slobodne trgovine.


Nekoliko minuta ranije za istom govornicom američki predsjednik kazao je da njegova zemlja »neće tolerirati« nepoštenu i nepravednu trgovinsku praksu, izjavivši kako se spreman boriti »najprije za Ameriku«, prema sloganu njegove kampanje.




»Trebali bismo podržati slobodnu trgovinu i prakticirati otvoreni regionalizam kako bi omogućili zemljama u razvoju da izvuku veću korist iz trgovine i međunarodnih ulaganja«, kazao je kineski predsjednik.


Nakon zadnjeg kongresa Komunističke stranke, na Xija Jinpinga se gleda kao na najjačeg kineskog čelnika unazad više desetljeća, na čelu zemlje kojoj moć raste u tolikoj mjeri da bi mogla poljuljati američku dominaciju.