Izolacija

Washington želi još više izolirati Venezuelu ne bi li Maduro otišao s vlasti

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Venezuelski predsjednik često tvrdi da će Sjedinjene Države okupirati njegovu zemlju, ali je Haley istaknula da nikakvih promjena neće biti bez pritiska zemalja na tom području



Sjedinjene Države su u utorak najavile da će još više izolirati Venezuelu sve dok predsjednik Nicolas Maduro ne ode s vlasti, pozivajući saveznike da učine isto.


»Mislim da moramo nastaviti izolaciju Madura sve dok ne popusti. Nagnati Madura na odlazak u nadležnosti je (zemalja) regije«, ocijenila je Nikki Haley, američka veleposlanica u UN-u, na sjednici u State Departmentu u Washingtonu posvećenoj Latinskoj Americi.


»Sustavno tlačenje Venezuelaca postalo je stvarna prijetnja za čitavu regiju«, upozorila je. »Radi sigurnosti svih naroda Latinske Amerike vrijeme da je Maduro ode«.




Venezuelski predsjednik često tvrdi da će Sjedinjene Države okupirati njegovu zemlju, ali je Haley istaknula da nikakvih promjena neće biti bez pritiska zemalja na tom području.


Američki potpredsjednik je u ponedjeljak pozvao Madura da odgodi predsjedničke izbore raspisane za 20. svibnja: »Takozvani izbori nisu drugo do prijevara i lakrdija«, rekao je Mike Pence.


Istodobno je američko ministarstvo financija objavilo da uvodi sankcije dvadesetak kompanija, među kojima je šesnaest sa sjedištem u Venezueli a ostale su u Panami te trojici venezuelskih građana koji su, tvrdi Washington, umiješani u trgovinu drogom i u pranje novca.


Venezuela je u teškoj gospodarskoj i političkoj krizi zbog koje su stotine tisuća stanovnika napustile zemlju.