Nova svađa Prištine i Beograda

Vučić sazvao Savjet za nacionalnu sigurnost: Prištinske vlasti su sumanute, naši organi su u pripravnosti

P. N.

foto: REUTERS

foto: REUTERS

- Morat ćemo primijeniti raznovrsne mjere i vidjeti kako pomoći našem narodu na Kosovu i Metohiji. Na sjednici Savjeta smo podijelili zadatke. Pokušat ćemo, zajedno sa našim kompanijama, vidjeti kako možemo pomoći da se ova kriza prebrodi. Dogovorili smo da svi naši organi budu u pripravnosti u slučaju daljnjeg neracionalnog i sumanutog načina ponašanja prištinskih vlasti, rekao je Vučić.



“Srbija nastavlja svoju agresivnu kampanju protiv Kosova, započetu povodom odluke u prijem Kosova u Interpol. To potkopava proces normalizacije. Kako bi zaštitila svoje vitalne interese, Vlada Kosova odlučila je danas povećati porez na uvoz srbijanskih proizvoda za 100 posto. Daljnje mjere će biti objavljene uskoro.” Tako je danas na svom twitter profilu objavio Enver Hoxhaj, zamjenik premijera Kosova.


Ova odluka izazvala je pravu strku u Beogradu, gdje je srpski predsjednik Aleksandar Vučić sazvao sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost. Prije sjednice, organizirani su izvanredni susreti veleposlanicima Rusije i Kine te sa šefom delegacije EU u Srbiji, kao i sa veleposlanicima SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije.


Nakon svih sastanaka, odnosno nakon održane sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost Vučić je rekao da današnja odluka Prištine “nije razumna” te istaknuo da Srbija više ne može računati na “njihovo racionalno ponašanje u budućnosti”.




– Morat ćemo primijeniti raznovrsne mjere i vidjeti kako pomoći našem narodu na Kosovu i Metohiji. Na sjednici Savjeta smo podijelili zadatke. Pokušat ćemo, zajedno sa našim kompanijama, vidjeti kako možemo pomoći da se ova kriza prebrodi. Dogovorili smo da svi naši organi budu u pripravnosti u slučaju daljnjeg neracionalnog i sumanutog načina ponašanja prištinskih vlasti, rekao je Vučić.


Savjet za nacionalnu sigurnost, istaknuo je, “donio je odluku da Srbija ni na koji način ne uzvraća istim mjerama”.


– Mi želimo ostati pouzdan partner svima u Europi, regiji i svijetu. Nećemo zaustavljati njihove kamione i daljnji protok robe. Želimo pokazati odgovorno ponašanje s naše i neracionalno ponašanje s druge strane, kaže Vučić.