Provladin skup

Vučić pred 140 tisuća pristaša: ‘Ne pristajem na ultimatume, ali nisam za sukobe s onima kojih je manje’

Hina

Reuters

Reuters

Vučić je u kampanji »Budućnost Srbije« pred pristašama rekao kako ne pristaje na ultimatume, ali da nije »za sukobe sa onima kojih ima manje«, te da drži kako stvari treba rješavati na izborima, premda je prije samo par dana na stranačkom skupu dio oporbe nazivao »bandom fašističkom«



Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u petak u Beogradu političkim protivnicima u zemlji da ne pristaje na ultimatume i nasilje, Zapadu kako Srbija ustrajno želi u EU, ali uz vojnu neutralnost i dobre odnose s Kinom i Rusijom, a vlastima u Prištini da moraju ukinuti carine na robu iz Srbije ako žele dijalog obraćajući se desetcima tisuća svojih pristaša na skupu potpore nakon pet mjeseci oporbenih prosvjeda.


»Ja večeras o onima koji su politički protivnici neću reći ni jednu jedinu riječ – govorit ću o našoj Srbiji i našoj budućnosti«, rekao Vučić na velikom skupu potpore koji je, prema službenim procjenama policije, okupio između 140.000 i 150.000 ljudi iz cijele zemlje.


Prema Vučićevim tvrdnjama bilo ih je i iz svih zemalja bivše Jugoslavije – od Sjeverne Makedonije i Crne Gore do BiH i Hrvatske.




Vučić je u kampanji »Budućnost Srbije« pred pristašama rekao kako ne pristaje na ultimatume, ali da nije »za sukobe sa onima kojih ima manje«, te da drži kako stvari treba rješavati na izborima, premda je prije samo par dana na stranačkom skupu dio oporbe nazivao »bandom fašističkom«.


Na večerašnjem je skupu Vučićeva je retorika bila umjerena uz ocjenu kako »vlast mora brinuti i o onima koji misle drugačije« i treba im »odgovoriti pristojno«.


Srbijanski predsjednik poslao je poruke da Srbija ostaje na europskom putu, a istodobnmo čvrsta i ustrajna u namjeri da zadrži vojnu neutralnost, snažeći svoju vojsku ne da bi nekog napala, već kako bi sačuvala svoj mir, slobodu i sigurnost.


Vučić je rekao da opredijeljenje za Europu jednako tako znači i da Srbija želi sačuvati bratske i prijateljske odnose s Rusijom i Kinom, naglasivši kako, bez obzira na sve pritiska, Srbija ne kani uvesti Rusiji sankcije.


Komentirajući obveze koju Srbiju čekaju u rješavanju ksoovskog pitanja, Vučić je rekao kako Priština mora ukinuti pristojbe na robu iz Srbije bi se pregovori mogli nastaviti, te da on neće pristati na međunarodne pritiske da Srbija treba učiniti ustupke kako bi se Albanci odobrovoljili.


On je naglasio potrebu »nacionalnog konsolidiranja i rehabilitiranja«, te istaknuo da će Srbija poštivati susjede i interese svih zemalja u regiji, nikog ničim ne vrijeđajući, ali će poštivati i svoje jer se, kako je rekao, »imamo pravo zvati Srbima« i čuvati svoju tradiciju, vjeru, kulturu i ćirilično pismo.


Vučić je upozorio na prognoze Svjetske banke i MMF-a da će Srbija »biti nositelj gospodarskog rasta u regiji«, uz »kumulacijski rast koji će na kraju 2023. biti za čak 21,1 posto veći nego u 2018.«


Na skupu su, uz premijerku Anu Brnabić, govorili i šef diplomacije Ivica Dačić, predsjedajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto.


Brnabić je istaknula reformske uspjehe Srbije, ocijenivši da oporba koja se protivi aktualnoj vlasti »nema program, plan ni viziju, već joj je jedino važno da je protiv predsjednika Srbije i Srpske napredne stranke«.


Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je, komentirajući oporbene i građanske prosvjede u zemlji, ustvrdio je kako se prethodnih dana iz Srbije slala slika da je »zemlja slaba i nejedinstvena«, te da se »sprema kaos«, ocijenivši kako zbog toga »sa Zapada dolaze jači pritisci i ultimatumi«.


Milorad Dodik istaknuo je da, zahvaljujući snažnoj Srbiji, važno znati da njezina budućnost »podrzaumijeva mir među svim narodima koji dijele ovaj balkanski prostor«.


»Mi u Republici Srpskoj možemo reći da je RS trajna kategorija i država u kojoj žive Srbi, a Srbija je zemlja i država u koju smo zagledani i zemlja našeg idenititeta«.


Skup u Beogradu dugo je najavljivan i pripreman je kao protuteža valu građanskih i oporbenih prosvjeda protiv vlasti Aleksandra Vučića koji u Beogradu traju od prosinca 2018., a u međuvremenu su se proširili na još stotinjak gradova.