Sudbine

Više od tri milijuna Nijemaca želi vidjeti dosjee Stasija

Hina

Reuters

Reuters



 Više od 3,2 milijuna Nijemaca zatražilo je od ujedinjenja prije 30 godina uvid u svoje dosjee koje je izradila bivša istočnonjemačka tajna policija Stasi, rekao je u srijedu direktor arhiva.


»Neki ljudi, tek kada postanu umirovljenici, usude se osvrnuti unatrag i zatražiti uvid u svoje dosjee«, rekao je Roland Jahn.


»To je posljedica straha da će otkriti kako su ih možda špijunrali susjedi ili prijatelji«, dodao je Jahn, koji je bio aktivist u bivšoj komunističkoj Istočnoj Njemačkoj.I dok je interes za dosjee veći nego što se očekivalo, zahtjevi će s vremenom vjerojatno padati, dodao je Jahn koji vodi arhiv od 2011.

Godine 2016. uvid u svoj dosje zatražilo je 48.600 ljudi, a do studenog 2017. oko 46.300 ljudi.




»Dosjei otkrivaju pojedinačne sudbine, ali i dokumentiraju kršenja ljudskih prava općenito«, kaže Jahn, prvi čovjek ustanove utemeljene nakon ujedinjenje Njemačke u listopadu 1990.


Dodao je da zahtjeve podnose i mlađi ljudi koji žele saznati više o životima preminulih članova obitelji.


No, problem arhiva su veliki zaostaci. Dok se oko dvije trećine zahtjeva riješi u nekoliko tjedana, za ostale je potrebno provesti detaljnije istraživanje u golemoj Statijevoj arhivi koje može potrajati mjesecima, rekao je Jahn.