Borba s bikovima

Video koji je potresao Internet: U borbi s bikovima životinji obrisao suze prije nego joj je presudio

Sanda Milinković

Reuters

Reuters

Članak sadrži snimku i fotografije koje bi nekima mogle predstavljati uznemirujući sadržaj



Prijatelji životinja (i oni s bar trunkom suosjećanja prema drugom živom biću) davno su okarakterizirali popularnu borbu s bikovima (“corrida de toros”) kao nehumanu.


Picasso je pohađao borbe s bikovima i naslikao “Smrt toreadora” 1933. godine. Hemingway je pisao o utrkama s bikovima u Pamploni (“The Sun Also Rises”), a kasnije je za borbu s bikovima napisao da predstavlja “španjolsku instituciju koja ne postoji zbog stranaca i turista, već uvijek unatoč njima” (citat iz djela “Death in the Afternoon”).


Borba s bikovima koja to uopće nije


Događaj koji se odvija u areni između toreadora i bika opisuje se kao „tradicionalna i kontroverzna predstava“. Predstava sigurno, jer „borba“ svakako nije. Da se radi o borbi, onda životinja ne bi bila zatvorena dvadeset i četiri sata prije borbe u potpunom mraku – da mu na dan „borbe“ posebnu iritaciju predstavlja crvena boja. Da se radi o borbi, onda bi i bik i toreador imali jednake šanse za preživljavanje.




„Pikadori najprije biku zabadaju bodeže u leđa i vrat, da ga tako draže. Glavni se toreador sve više približava životinji s crvenim plaštem u ruci i elegantnim pokretima tijela nastoji izbjegavati bikove rogove. Ta igra traje neko vrijeme, a publika uzvikuje: „Ole“ i bodri toreadora da bude što bliže rogovima, a onda bi on jednim udarcem trebao životinji zadati smrtni ubod u srce, nakon čega se bik ruši“, objašnjavaju na Wikipediji. Jednako objašnjenje ove nehumane predstave stoji na desecima drugih stranicama.


U vrijeme upozorenja različitih svjetskih organizacija o tome da nam životinje i biljke doslovno nestaju zbog različitih čimbenika, mi i dalje organiziramo ubojstva životinja u arenama.


FOTO/Flickr


FOTO/Flickr



„Mogu shvatiti zašto to ljudi doživljavaju kao nešto barbarsko“, kaže francuski matador Chamaco, „ali ubijanje bika je poput potpisa na umjetničku sliku“, prenosi Prijatelji životinja.


Video koji je probudio društvene mreže


Na Twitteru se ovih dana pojavio video iz arene koji je kod korisnika društvenih mreža probudio različite emocije. Neki su se odjednom sjetili da se borbe s bikovima doista još uvijek događaju. Neki su bili zgroženi tom činjenicom. Neki su zaključili da je to tradicija nečije kulture i kao takva se treba poštivati. Nekome je pozlilo. Nekome su krenule suze. Netko je komentirao da razumijemo što je borba s bikovima tek kada vidimo ovakve snimke.


Na početku smo napomenuli da video sadrži osjetljive scene. Za one koji nemaju srca pogledati, priča je jednostavna – toreador je prvo obrisao suze životinji, a onda joj presudio. I pobijedio „bika u borbi“.


FOTO/Flickr


FOTO/Flickr



Na snimci je Morante de la Puebla (39), sudionik festivala borbi s bikovima u Sevilli. Video je nastao tijekom tog događaja, a nakon objave na društvenim mrežama je skupio više od 2.3 milijuna pogleda.


Silvia Barquero Nogales (voditeljica PACMA-e), kaže: „Samo zloban i perverzan um može mučiti životinju sve dok joj voda ne curi niz noge, a zatim joj obrisati lice s rupčićem. Matador je samo kamuflirao svoj manjak empatije. Odbacite borbe s bikovima, odmah!“, prenosi LADBible.


Znak poštovanja prema životinji


Ostali korisnici su se uključili s jednakim komentarima, opisujući matadora kao „sadističkog“ i „licemjernog“ jer je pokazao oblik empatije prema ranjenom biku, a zatim ga ubio.


Pobornici borbe s bikovima su stali u obranu matadora. Kažu da je brisanje krvi s lica životinje „pokazivanje poštovanja“ prema njoj.


U areni ne stradaju samo bikovi. Ova predstava nerijetko ima i ljudske žrtve. Razjareni bikovi nasrnu na matadore, ostavljajući ih s ozbiljnim ozljedama od kojih se bilježe i smrtni slučajevi.


Francuz Sebastian Castella prošle je godine napadnut od strane bika u jednoj madridskoj areni. Šokantna snimka je tada pokazala bika koji je napao Castellu, a ostali matadori su utrčali na teren da bi maknuli bikovu pažnju s ranjenog Castelle.


Castella je maknut iz arene, ali se kasnije vratio i ubio bika, nakon čega je njegove rogove dobio kao trofej.



Zabrana borbi


Godine 1567. papa Pio V dekretom izjavljuje da su „ekshibicije s mučenim životinjama ili bikovima u suprotnosti s kršćanskim dužnostima i pobožnošću“. Pozvao je na obustavu „takvih krvavih zabava, niskih i prikladnijih vragovima nego ljudima“, prenose Prijatelji životinja. 


Sud u Španjolskoj je zabranio festival “Toro de la Vega“. Festival se do tada održavao gotovo 500 godina, a glavna atrakcija je ubijanje mladih bikova, od strane sudionika festivala. Ova „tradicija“ se zasnivala na gađanju mladih bikova strelicama i rezanju njihovih repova dok su životinje još žive, prenijela je PETA u ožujku ove godine.


Ova organizacija za zaštitu životinja trenutno pokušava zabraniti i „Trčanje s bikovima“ u Pamploni, gdje se održava tradicionalni festival po ulici u kojem bikovi (prethodno uznemireni električnim šokovima) jure po cesti za gomilom ljudi. Nije potrebno niti objašnjavati kakve se sve tragedije događaju prilikom ove sumanute utrke.


Katalonija je (uz Kanarske otoke) uspjela zabraniti borbe s bikovima. Neizvjesno je hoće li se ovaj „sport“ zabraniti u čitavoj Španjolskoj, a CNN je početkom godine pisao da je borba s bikovima „posljednje bojište španjolske politike“.


Osim peticija različitih organizacija za zaštitu životinja, čini se da se ova tradicija, neće tako lako ugasiti.