Je li najgore prošlo?

Venecija i dalje poplavljena, nije isključena opasnost od nove plime i jakog vjetra

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



VENECIJA Stupanj opasnosti u subotu je u cijeloj Veneciji blago snižen, premda je grad i dalje poplavljen te je na snazi izvanredno stanje nakon plime koja ga je opustošila.


Pripadnici talijanske civilne zaštite snizili su u subotu stupanj opasnosti s “crvenog” na “narančasto”, premda još uvijek nije isključena opasnost od nove plime i jakog vjetra. U petak je “acqua alta”, kišom i nabujalim morem izazvana plima u laguni koja je dosegnula 1,54 metra prisilila gradsku upravu da na nekoliko sati zatvori Trg svetoga Marka.


U utorak navečer, u Veneciji je zabilježena najveća plima u zadnje 53 godine – 1,87 m, što je drugi povijesni rekord iza onog evidentiranog 4. studenog 1966. kada je voda dosegnula 1,94 metra.




Voda je poplavila crkve, trgovine, muzeje i hotele ovog dragulja svjetske baštine.


Uprava muzeja Guggenheim planirala je otvoriti ga u petak, no poput brojnih drugih ustanova, predomislila se zbog pogoršanih vremenskih uvjeta.


U petak je grad posjetio talijanski ministar kulture Dario Franceschini koji je kazao da će trebati obaviti brojne popravke te dodao da je oštećeno više od 50 crkava.


Veneciju godišnje posjeti 36 milijuna turista godišnje, od čega su 90 posto stranci.


Gradonačelnik Venecije u petak je najavio otvaranje bankovnog računa na koji će svi oni koji žive u Italiji ili u inozemstvu moći uplatiti sredstva i pridonijeti popravcima u gradu.


“Venecija je jedinstveno mjesto i svačije nasljeđe, a u vašu pomoć ponovno će zasjati”, poručio je.