Haiti

Užas na prosvjedu: Rulja linčovala muškarca, prvo ga prebili na smrt, pa zapalili

Hina

Reuters

Reuters



Muškarac je linčovan u nedjelju u Port-au-Princeu na prosvjedima policajaca koji su tražili bolje plaće i predstavnika političke oporbe koji su tražili ostavku predsjednika Jovenela Moisea, na kojima su paljene trgovine i gume.


Muškarac je prebijen na smrt a prosvjednici su zatim njegovo tijelo zapalili optužujući ga da je pucao na mnoštvo, pokazuju snimke mjesne televizije.


Na prosvjedima su paljene trgovine i gume koje su stavljene ispred ulaza u kanadsko veleposlanstvo, ali nije bilo veće štete, izvijestio je France Presse. Kanadsko veleposlanstvo optužuju, kao i druga zapadna predstavništva na Haitiju, da podupiru predsjednika Moisea.


»Plaće su nam bijedne. Nemamo osiguranja: imamo iskaznicu, ali u koju god bolnicu dođemo traže od nas da platimo«, rekao je policajac koji je htio ostati anoniman.U zadnja dva mjeseca prosvjedi se redovito organiziraju u haićanskoj prijestolnici tražeći predsjednikov odlazak.

»Nećemo odustati sve dok (predsjednik) ne napusti zemlju«, rekao je u nedjelju Evens Paul, pristaša oporbene skupine. »Društveno i gospodarsko stanje je katastrofalno, imamo takozvanog zastupnika, a narod tavori u neimaštini«, požalio se prosvjednik.