Eksplozije na Manhattanu i New Jerseyu

Uhićen osumnjičeni za napade u SAD-u, Obama kaže da će pravda biti zadovoljena

Hina

Reuters

Reuters

Uhićen je Ahmad Khan Rahami, Amerikanac afganistanskog podrijetla koji živi u Elizabethu u New Jerseyu, blizu New Yorka. Uhićen je u mjestu Linden, 15-ak kilometara od Elizabetha, nakon razmjene vatre s policijom, prenijeli su kanali NBC i CNN



NEW YORK Osumnjičeni za bombaške napade u subotu na Manhattanu i u New Jerseyu uhićen je u ponedjeljak, javili su američki mediji, a predsjednik Barack Obama pozvao da se ne podlegne strahu, obećavajući da će »pravda biti zadovoljena«.


Uhićen je Ahmad Khan Rahami, Amerikanac afganistanskog podrijetla koji živi u Elizabethu u New Jerseyu, blizu New Yorka. Uhićen je u mjestu Linden, 15-ak kilometara od Elizabetha, nakon razmjene vatre s policijom, prenijeli su kanali NBC i CNN.


Osumnjičen je za eksploziju u subotu navečer u četvrti Chelsea na Manhattanu u kojoj je ranjeno 29 osoba i za postavljanje bombe na rutu utrke koju su organizirali marinici u subotu ujutro u Seaside Parku u New Jerseyu. Od te bombe nitko nije stradao jer je start utrke pomaknut.




Tijekom vikenda pronađeno je još eksplozivnih naprava u New Yorku i New Jerseyu koje nisu eksplodirale,


Te informacije sve više upućuju na tezu o višestrukim islamističkim atentatima, piše France presse.


Predsjednik Obama, koji se nalazi u New Yorku gdje će sudjelovati na Općoj skupštini UN-a, rekao je kako su obojice »pokušali ubiti nevine ali žele i potaknuti strah.. i promijeniti način na koji živimo kako bi potkopali naše vrijednosti«.


»Iako trebamo biti oprezni i agresivni kako bi spriječiti ta nerazumna djela i pronašli počinitelje kako bi im sudili, mi svi imamo i ulogu kao građani a to je da osiguramo da ne podlegnemo strahu«, rekao je.Obama je kazao da zasad nije utvrđena povezanost između atentata u New Jerseyju i u New Yorku za koje je uhićen Rahami.

»Džihadisti nastavljaju gubiti teren u Iraku i u Siriji«, kazao je predsjednik, podsjećajući da će se u ponedjeljak na marginama Opće skupštine UN-a sastati s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem.