Okrutnost

UZNEMIRUJUĆE Lovci šokiraju poziranjem pored odstrijeljenih ugroženih zebri: ‘Nikad se nisam ovako zabavio’

P. N.

FOTO/Hunting South Africa/Facebook

FOTO/Hunting South Africa/Facebook

Tekst sadrži fotografije i videosnimke koje bi neki čitatelji mogli smatrati uznemirujućima.



Na društvenim su mrežama osvanule fotografije britanskih lovaca na trofeje pokraj ranjivih zebri koje ubijaju zbog “sporta” ili “zabave”, prenosi LADBible. Fotografije prikazuju nasmiješene turiste koji poziraju pokraj ubijenih životinja. Jedini “razlog” zašto su ove životinje ubijene je taj što turisti plaćaju masnu lovu za safari odmore gdje se mogu baviti ovakvom vrstom “zabave”. 


Potpisujući se u knjigu gostiju na mrežnoj stranici safarija, jedan je od lovaca napisao: “Nikada se nisam ovoliko zabavio s hlačama na sebi”. 


Sirote su zebre klasificirane kao ranjiva životinjska vrsta i nalaze se na crvenoj listi Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN). Na listu su stavljene prije tri godine kada im je u periodu od četrnaest godina, ukupna brojka pala za 24 posto. Unatoč tome, lovljenje životinja u divljinama Južne Afrike nije ilegalno.




 Zac Goldsmith, ministar za dobrobit životinja, želi zabraniti uvoz ovakvih “trofeja” u Ujedinjeno Kraljevstvo da bi pomogao u sprječavanju trgovine. Za Sunday People kaže: “Gledam u ove fotografije i želudac mi se okreće”. Glumac Ricky Gervais je također osudio fotografije, dijeleći jednu na Twitteru uz pitanje: “Što je to crno i bijelo pored čega stoji pi***a?”


Ovaj se “sport” smatra bogataškom razonodom koju prakticiraju bogati Britanci. Tjedan dana lova u Južnoj Africi stoji ih 4 tisuće funti, a još 500 funti se dodaje na račun za zebru. To nesretnu i ugroženu životinju čini “jeftinom” u odnosu na žirafe za koju dobivaju dodatnih 1,666 funti i 6,422 funti za nosoroga, piše Daily Mail.


FOTO/Hunting South Africa/Facebook


FOTO/Hunting South Africa/Facebook



Eduardo Goncalves (Kampanja za zabranu trofejnog lova) ove safari odmore je opisao kao zle. “Toliko prekrasnih afričkih divljih životinja pati zahvaljujući ovoj opakoj industriji lova trofeja. Sada su se listi pridružile i zebre. U travnju prošle godine, one su i službeno na listi ranjivih skupina. Grevijeva zebra je službeno zapisana kao ugrožena. Što se mora dogoditi da se zaustave ove ubojice od potpunog uništavanja divljeg života? Nevjerojatno, ne postoje gotovo nikakve pravne zabrane na ubojstvo zebri zbog zabave”, prenosi LADBible.


FOTO/Hunting South Africa/Facebook


FOTO/Hunting South Africa/Facebook



“Nije ni čudo što nam je divljina u strašnoj situaciji. Mora postojati hitni moratorij na sportski lov ugroženih životinja. Vlada bi trebala zabraniti uvoz lovačkih trofeja i pozvati ostale države da to učine. To je jedini način za zaustavljanje ove zle trgovine”, zaključuje.



Njegova djevojka Carrie Symonds, ove je lovce prozvala na svom Twitter profilu. “Možete li zamisliti ove lovce kako se bore sa veličanstvenim zvijerima bez potrebe da se skrivaju iza kamena i bez potrebe korištenja velike puške? Naravno da ne. Zbog toga, ovo ne samo da je okrutno već i kukavično”, napisala je.Na mrežnoj stranici African Sky Hunting, nude se iskustva o ovakvom safariju, a potencijalnim se posjetiteljima savjetuje i kao namjestiti pušku te ubiti sirotu životinju.