Misterij nestanka Emanuele Orlandi

U vatikanskom veleposlanstvu pronađene ljudske kosti. Riješen misterij otete djevojke?

Hina

Foto: Petar Fabijan

Foto: Petar Fabijan

Policija istražuje slučaj pronađenih ljudskih kostiju u vatikanskom veleposlanstvu u Rimu



VATIKAN Prema službenom priopćenju iz Vatikana, radnici su pronašli ljudske kosti u vatikanskom veleposlanstvu u Italiji i policija istražuje slučaj. Istragu vodi glavni tužitelj Giuseppe Pignatone. Vatikan navodi da su dijelovi kostiju otkriveni tijekom obnove veleposlanstva Svete Stolice nedaleko od Galerije Borghese u Rimu. Talijanski mediji izvijestili su kako forenzičari pokušavaju utvrditi je li riječ o posmrtnim ostacima Emanuele Orlandi, 15-godišnje kćeri vatikanskog zaposlenika koja je nestala 1983. godine.


Nestanak Emanuele Orlandi jedna je od najvećih misterija suvremene talijanske povijesti. Mlada djevojka, čiji je otac bio zaposlenik Svete Stolice, oteta je 22. lipnja 1983. godine, nakon što je napustila dom i otišla na sat glazbene umjetnosti u Rim. Njezin nestanak prvotno se povezivao s mogućim pokušajem nepoznatih osoba da ishode oslobađanje Mehmeta Alija Agce, turskog napadača koji je nastrijelio papu Ivana Pavla II 1981. i u to vrijeme je služio doživotnu zatvorsku kaznu u talijanskom zatvoru.


Slučaj je ponovno okupirao pažnju javnosti kada je 2005. godine anonimna osoba nazvala televizijsku emisiju i izjavila da je tajna otmice Orlandi pokopana zajedno s Enricom »Renatinom« De Pedisom, mafijašem koji je nekoć bio na čelu ozloglašene bande Magliane koja je terorizirala Rim osamdesetih godina. Policija je otvorila njegov grob 2012., ali u lijesu su bile samo kosti De Pedisa, koji je ubijen 1990. u mafijaškom obračunu.




U vatikanskom priopćenju ne spominje se Orlandi.