Napad na izbeglički logor

U samoubilačkom napadu IS-a u Siriji gotovo 40 ubijenih

Hina

Reuters

Reuters



BEJRUT U džihadističkom napadu petorice bombaša samoubojica u utorak ubijeno je gotovo 40 osoba u izbjegličkom logoru u Siriji blizu granice s Irakom dok se nastavlja vojni pritisak na snage skupine Islamske države (IS) na teritoriju Sirije i Iraka.


U Iraku je najmanje 10 iračkih vojnika ubijeno u napadu IS-a u zapadnoj pokrajini Al-Anbar, blizu sirijske granice od kuda IS i dalje kontrolira nekoliko sektora.


Protiv te ultraradikalne skupine arapsko-kurdska koalicija vodi ofenzive kako bi ih protjerala iz njihovog glavnog uporišta u Raki. U Iraku ih vladine postrojbe pokušavaju protjerati iz Mosula.




U dvije ofenzive međunarodna koalicija zračnim napadima podržava snage na terenu, a na kopnu američki vojni savjetnici. Džihadistički napadi ne jenjavaju bez obzira na sve veći pritisak kojem je u te dvije zemlje izložen IS, gdje je proglasio kalifat u područjima koje je osvojio 2014.


Na sjeveroistoku Sirije blizu iračke granice, pet bombaša samoubojica se raznijelo blizu kampa iračkih izbjeglica i raseljenih Sirijaca u pokrajini Hasake. Uslijedili su sukobi sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF) koje se bore protiv IS-a, rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).


Najmanje 38 osoba od kojih 23 civila ubijeno je i više desetaka je ranjeno u napadu na izbjeglički logor u pokrajini Hasake, navodi SOHR koji precizira da su neki bombaši uspjeli ući u izbjeglički logor.


Prema podacima SOHR-a, u tom logoru je privremeno smješteno 300 obitelji koje su izbjegle iz Iraka ili sirijske pokrajine Deir Ezro koju većim dijelom kontrolira IS.


SDF, koalicija kurdskih i arapskih milicija, preotela je IS-u goleme predjele na sjeveru Sirije u posljednjih 18 mjeseci i sudjeluje u napadu na Raku.


U utorak su se vodili jako žestoki sukobi između džihadista i SDF-a u dvije posljednje četvrti koje su i dalje u rukama IS-a, navodi ta koalicija.