Drugi dan demonstracija

U prosvjedima u Iraku deseci ozlijeđenih

Hina

Reuters

Reuters

U nedjelju su policajci u Bagdadu pucali pravim metcima ne bi li rastjerali manje skupine na trgovima Halaniju i Vathbi, blizu trga Tahrira, epicentra prosvjeda, rekao je policijski izvor. Najmanje je 17 prosvjednika ranjeno, među njima šestero iz vatrenog oružja, dodaje isti izvor



BAGDAD Deseci Iračana ozlijeđeni su u nedjelju, drugog dana prosvjeda, u sukobima s policijom koja je pucala pravim metcima u Bagdadu i na jugu zemlje, a utjecajni šijitski klerik Moktada al-Sadr otkazao je demonstracije pred američkim veleposlanstvom da izbjegne međunarodni spor. 


Četvero prosvjednika, predstavnika oporbe, ubijeno je u subotnjim sukobima s policijom u Bagdadu i na jugu, pokazuju novi podatci koje prenosi agencija France presse.


U nedjelju su policajci u Bagdadu pucali pravim metcima ne bi li rastjerali manje skupine na trgovima Halaniju i Vathbi, blizu trga Tahrira, epicentra prosvjeda, rekao je policijski izvor. Najmanje je 17 prosvjednika ranjeno, među njima šestero iz vatrenog oružja, dodaje isti izvor.




Na jugu, u gradu Nasiriji, policija je također pucala pravim metcima kako bi rastjerala prosvjednike okupljene u velikom broju pošto ih je policija otjerala s glavnih prometnica koje vode do središta okupljanja, trga Habubija.


Najmanje je 50 prosvjednika ranjeno hitcima iz vatrenog oružja, a stotinjak je pružena liječnička pomoć zbog udisanja suzavca koji je upotrijebila policija, rekao je medicinski izvor.


U Basri, na krajnjem jugu zemlje, stotine studenata su prosvjedovale zbog toga što je interventna policija dan ranije uklonila njihovo šatorsko naselje, javio je novinar France Pressea.


U Kutu su studenti opet postavili šatore pošto su im ih dan ranije srušili. U hodočasničkom gradu Nadžafu studenti su zatvorili prometnicu prema zračnoj luci.


Spontan prosvjedni pokret kakav još nije viđen u Iraku, koji je počeo 1. listopada, a predvode ga mladi, obilježen je nasiljem u kojemu je život izgubilo najmanje 470 ljudi, uglavnom prosvjednika, objavili su medicinski i policijski izvori.


Prosvjednici su u početku bili nezadovoljni zbog nedostatka radnih mjesta, javnih usluga i ukorijenjene korupcije, a sada traže prijevremene izbore i neovisnog premijera.


Pod pritiskom ulice premijer Adel Abdel Mahdi u prosincu je podnio ostavku, ali i dalje vodi tehničku vladu jer se političke stranke ne uspijevaju dogovoriti o izboru njegova nasljednika. 


Al Sadr otkazao podršku prosvjednicima


U zemlji s golemim zalihama nafte i raširenim siromaštvom, prosvjednici traže odlazak cjelokupne vladajuće elite i prekid stranih intervencija u politiku, posebice Irana koji dominira državnim institucijama od zbacivanja Sadama Huseina 2003. godine. 


Utjecajni šijitski vođa Moktada al-Sadr, koji je objavio u petak navečer na Twitteru da više neće sudjelovati u prosvjedima nakon skupa u Bagdadu na kojemu su tisuće njegovih pristaša zahtijevali odlazak 5.200 američkih vojnika stacioniranih u Iraku, u nedjelju je objasnio svoju odluku.


Demonstracije pred američkim veleposlanstvom otkazao je kako “bi izbjegao međunarodni spor”, objavio je njegov ured, prenosi agencija Reuters. 


Al-Sadr je čelnik najveće koalicije u iračkom parlamentu i ranije ovaj tjedan pozvao je građane na ulice da se usprotive prisutnosti američke vojske na iračkom tlu.  


Istodobno je Al-Sadr objavio da će biti neutralan u pogledu protuvladinih prosvjeda. 


Prosvjednici u Basri su klerika pozvali da ponovno razmisli o svojoj odluci koju smatraju povlačenjem podrške demonstracijama.


U otvorenom pismu koje se dijeli po društvenim mrežama pozvali su njegove pristaše da ih podrže jer strahuju da bi bez otkazivanje potpore Moktade Sadra pokretu dalo priliku vlasti za još jači progon.