Jeruzalem

U napadu na sinagogu ubijena četvorica izraelskih vjernika

Hina

"Dvojica terorista ušla su u sinagogu naoružana sjekirom i pištoljem i ubila četiri vjernika. Policija je stigla na mjesto incidenta i ubila obojicu", rekla je glasnogovornica policije Luba Samri



JERUZALEM U napadu dvojice Palestinaca na sinagogu u Jeruzalemu u utorak ujutro smrtno su stradala četiri izraelska vjernika, izvijestila je policija o novom izgredu u novom valu izraelsko-palestinskih napetosti zadnjih tjedana, koncentriranih na taj grad u kojem su sveta mjesta i židova i muslimana.


“Dvojica terorista ušla su u sinagogu naoružana sjekirom i pištoljem i ubila četiri vjernika. Policija je stigla na mjesto incidenta i ubila obojicu”, rekla je glasnogovornica policije Luba Samri.


U akciji su ranjena dvojica policajaca i još četiri vjernika, rekla je glasnogovornica.




Dodala je da su napadači dvojica Palestinaca iz istočnog Jeruzalema.


Sinagoga je smještena u ultraortodoksnoj četvrti istočnog Jeruzalema.


Najnoviji val izraelsko-palestinskih napetosti u porastu je zadnjih nekoliko tjedana u Jeruzalemu i okolici s kamenovanjem policije i vozila, premlaćivanjem i pucnjavom te ubojstvima i događa se na prilazu svetim mjestima u Jeruzalemu, koje Židovi nazivaju Brdom hrama, a muslimani Plemenitim svetištem. Sve se više govori o mogućnosti izbijanja treće intifade (palestinske pobune).


Nasilje je počelo u srpnju, kada su palestinskog mladića spalili židovski napadači, a Palestinci uzvratili otmicom i ubojstvom trojice židovskih mladića na Zapadnoj obali. Slijedio je rat u Gazi između izraelske vojske i palestinskog pokreta Hamas u kojem je u 50 dana ubijeno 2200 Palestinaca, uglavnom civila te 70 izraelskih vojnika.