Eksplozija

U eksploziji u Jemenu poginulo pet profesionalnih pirotehničara. Među njima i jedan Hrvat

P. N.

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters

Do nesreće je došlo kad je u središnjoj provinciji Marib eksplodiralo vozilo za uništavanje minskih sredstava. Poginula su dva državljanina Južnoafričke Republike, Hrvat, te po jedan državljanin BiH i Kosova



Petorica profesionalnih pirotehničara poginula su ovog vikenda u eksploziji u Jemenu, a među njima se, kako su potvrdili iz organizacije KSrelief, nalazi i jedan hrvatski državljanin.


Prema neslužbenim informacijama Novog lista, stradali pirotehničar je G. V., rodom s područja Slavonije, a u Jemenu je radio za jednu inozemnu tvrtku.


Do nesreće je došlo kad je u središnjoj provinciji Marib eksplodiralo vozilo za uništavanje minskih sredstava. Poginula su dva državljanina Južnoafričke Republike, Hrvat, te po jedan državljanin BiH i Kosova. Teško je ozlijeđen pirotehničar iz Velike Britanije.




Iz KSreliefa, humanitarne organizacije iz Saudijske Arabije, koja provodi projekte raščišćavanja mina u Jemenu, kažu da je do eksplozije došlo slučajno, dok je vozilo prevozilo minska sredstva na lokaciju na kojoj su trebala biti uništena. Izrazili su sućut obiteljima poginulih.


Objavili su da je pokrenuta istraga oko nesreće, u čemu surađuju s lokalnim vlastima, a javnost namjeravaju obavijestiti o rezultatima.


U Jemenu trenutno traje ono što mediji nazivaju najgorom humanitarnom krizom današnjice – procjenjuje se da je u posljednjem periodu u toj zemlji od gladi umrlo preko 85 tisuća djece mlađe od pet godina. U zemlji bijesni građanski rat između prosaudijski orjentirane frakcije i proiranske grupacije Hutija. U sukobu je stradalo najmanje 10.000 ljudi. Dio teritorija drži i radikalna salafistička grupa, povezana s al-Kaidom.


Jemen je od 1999. godine potpisnik međunarodnog ugovora o raščišćavanju mina. Nažalost, na jednom od takvih poslova stradao je ovog vikenda i hrvatski državljanin.